Filiala Bacau a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) a organizat, miercuri, 1 februarie, prima reuniune profesionala din acest an, pentru membrii sai. Actiunea, o masa rotunda cu titlul „Codul Fiscal intre reglementare si aplicare la zi” s-a bucurat de concurenta unor specialisti ai Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) si ai Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM)Bacau, Zoana Sarghi, seful Biroului Asistenta Contribuabili, si Elena Barbieru, consilier superior la DGFP, si Brandusa Cercelaru, inspector de munca superior la Serviciul control relatii de munca al ITM.
„Am decis sa ne intilnim din nou – a spus in deschiderea actiunii presedintele filialei CECCAR, Marcel Bulinschi – ca, in spiritul traditiei, sa discutam periodic cu colaboratorii nostri de la Directia Generala a Finantelor Publice si de la ITM Bacau pe tema noutatilor care au aparut intre timp in legislatia specifica domeniului nostru de activitate. In acest domeni sint absolut necesare clarificari atit pentru cei care se ocupa de societati comerfciale, cit si pentru profesionistii din cabinetele individuale de contabilitate. Astfel, am dezbatut doua probleme mari: modificarile Codului Fiscal, valabile de la 1 ianuarie 2012, si noutati de la ITM”.
Specialistii au insistat, intre altele, in domeniul fiscal, asupra noutatilor legislative care vizeaza calculul profitului impozabil, accizele, taxa pe valoarea adaugata, dar si perioada fiscala la TVA in 2012, impozitul pe venit sau taxa pe emisiile nepoluante. „Intre modificarile la Codul Fiscal – a preciazat Elena Barbieru – se afla modificarile in ceea ce priveste calculul profitului impozabil. Majoritatea modificarilor sint aplicabile contribuabililor care aplica reglementarile contabile cu standardele internationale de contabilitate. Au fost eliminate din categoria veniturilor neimpozabile diferentele favorabile de valoare rezultate ca urmare a evaluarii titlurilor de participare si a obligatiunilor emise pe termen lung, conform reglementarilor contabile. De asemenea, sint considerate venituri impozabile, incepind cu anul 2012, sumele rezultind din anularea rezervei inregistrate ca urmare a participarii in natura la capitalul altor persoane juridice”.
In ceea ce priveste cheltuielile, sint considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil cheltuielile inregistrate ca urmare a restituirii subventiilor primite de la guvern si de la alte institutii nationale si internationale, precum si cheltuielile cu beneficiile acordate salariatilor cu decontare in instrumente de capital cu decontare in numerar la data acordarii efective a acestor beneficii, cu conditia sa fi fost impozitate ca impozit pe venit. „A fost introdusa ca cheltuiala deductibila 50% din cheltuiala pentru carburanti, pina acum nedeductibila suta la suta, pentru mijloacele de transport de pina la 3,5 tone si cu pina la noua locuri pe scaune. Urmind ca utilizarea carburantilor pentru autoturismele care fac exceptie de la lege sa fie deductibile in totalitate”.
Subiectul central abordat in domeniul relatiilor de munca a fost, si de aceasta data, folosirea Registrului electronic de evidenta a salariatilor Revisal. „Referitor la situatia expertilor contabili, daca au voie sau nu sa tina registrul Revisal – a spus Brandusa Cercelaru -, Ordinul 1.918 preciza, initial, ca orice societate prestatoare are obligatia sa inregistreze la ITM, iar printre documentele care trebuiau depuse exista obligativitatea depunerii unei copii dupa certificatul de inregistrae la Registrul Comertului. Era situatia expertilor contabili, care s-a reglementat prin Ordinul 2.822, care a aparut pe 20 decembrie 2011. S-a facut corectia si se precizeaza ca in capitolul 3, pct. 11 va avea urmatorul cuprins: Informarea la care s-a facut referire la pct. 10 in Ordinul 1.918 va consta intr-o adresa intocmita de angajator, care va cuprinde denumirea prestatorului de servicii, certificatul de inregistrare a prestatorului, eliberat de Registrul Comertului, sau dovada inregistrarii fiscale la organele competente. Precum si data la care s-a contractat serviciuul de completare si transmitere a registrului”.
Asupra unor probleme analizate miercuri la CECCAR vom reveni.
Lasă un răspuns