Dosarul penal deschis pe numele bărbatului care, în 2016, a dat foc la casă şi s-a baricadat cu cei trei copii ai săi se află încă pe rolul primei instanţe. În tot acest timp, bărbatul, aflat după gratii, a cerut cu insistenţă eliberarea. Motivul invocat este incredibil – inculpatul susţine că s-a baricadat, împreună cu cei mici, pentru a-i proteja!
La sfârşitul lui noiembrie 2016, gestul criminal al unui bărbat din satul Siretu, Săuceşti, judeţul Bacău, a şocat întreaga comunitate. Individul a fost la un pas să-şi ucidă copiii după ce a dat foc casei în care locuiau şi s-a baricadat cu minorii înăuntru. Alertaţi de vecini, poliţiştii au fost nevoiţi să-l împuşte în picior pe bărbat pentru că acesta refuza să-i lase să scoată copiii din flăcări. Mai mult decât atât, inculpatul i-a atacat pe salvatori cu cocktail-uri Molotov. Doi poliţişti au fost răniţi în timp ce încercau să salveze copiii, iar unul dintre ei a ajuns la spital cu arsuri pe faţă. Şi copiii au fost transportaţi de urgenţă la spital. Unul dintre fraţi, care are un handicap, a ajuns în stare gravă pe mâinile medicilor. Ceilalţi doi au suferit intoxicaţii cu fum şi starea lor era stabilă.
„Era într-o continuă luptă cu poliţia din localitate”
Din martie 2017, dosarul se află pe rolul Tribunalului Bacău, după ce bărbatul a fost trimis în judecată pentru tentativă la omor calificat, distrugere şi ultraj. Inculpatul susţine că nu a intenţionat să facă vreun rău copiilor şi cere, aproape lună de lună, eliberarea din arest. În ultima sa cerere, bărbatul, prin avocatul său, explică motivele pentru care s-a baricadat în casă: „Inculpatul nu a avut decât o revoltă, o revoltă faţă de faptul că era într-o continuă discordanţă şi într-o continuă luptă cu poliţia din localitate. Această revoltă a transpus-o practic prin solicitarea de mai multe ori în a se prezenta organului de poliţie pentru a aplana un conflict pe care îl avea cu alte persoane din localitate în ceea ce priveşte arendarea unor suprafeţe de teren. Pe fondul acestui conflict, inculpatul trebuia să stea baricadat în casă, astfel că atât la uşa de acces în propria locuinţă, cât şi la geamuri, dumnealui baricadase cu mobilă şi alte obiecte astfel încât să nu poată să pătrundă altcineva şi să-l atace.
Aceasta a fost reprezentarea inculpatului, faptele respective sunt întărite de declaraţiile martorilor din dosar şi nu sunt puţini martorii care declară situaţia concretă, ci, mai mult decât atât, unul dintre martori face şi istoricul situaţiei din localitate raportat la organele care ar fi trebuit să menţină liniştea şi ordinea. Fapta inculpatului este aceea de a fi aruncat la un moment dat cu cocktailuri Molotov în acei răufăcători, în acele persoane care voiau să-l atace în condiţiile în care poliţia care a venit la locuinţa dumnealui şi nu şi-a declinat identitatea, nu a spus cine este, nu a somat şi nu a făcut altceva decât să pătrundă prin violenţă în locuinţa proprie. Fapta inculpatului rezidă din faptul că în reprezentarea dumnealui a fost practic o apărare. Se reţine în sarcina lui tentativa de omor, pe lângă celelalte aspecte legate de relaţiile pe care le-a avut şi de poziţia pe care a avut-o faţă de organele de urmărire penală pentru că în momentul în care a văzut că se extinde focul ca urmare a folosirii acelor cocktailuri Molotov, a scos doi copii pe geam şi pe al treilea care s-a ascuns în locuinţă sub pat, nu a mai putut să-l scoată întrucât organele respective prezente la faţa locului, poliţia nu i-a mai dat voie să facă acest lucru, ba, mai mult decât atât, l-a împuşcat.”
A rămas în arest
Tribunalul Bacău a menţinut starea de arest a inculpatului, ţinând cont de gravitatea fapelor: „… în timp ce se afla în locuinţa sa, situată în com. Săuceşti, a incendiat camera în care se afla împreună cu cei trei copii minori ai săi, iar cu ocazia intervenţiei organelor de poliţie a aruncat către lucrătorii de poliţie cu dispozitive incendiare improvizate („cocktail Molotov”), cauzându-le leziuni corporale de 12-14 zile de îngrijiri medicale agentului şef de poliţie D.V. şi 18-20 de zile de îngrijiri medicale agentului de poliţie T.L.G.. În momentul în care inculpatul intenţiona să provoace o deflagraţie prin aprinderea unei butelii de gaz, ag. şef de poliţie D.V. l-a împuşcat cu pistolul din dotare în coapsa dreaptă, cauzându-i leziuni care nu au necesitat internarea în spital. În urma producerii incendiului, minorul D.A., în vârstă de 13 ani, a suferit leziuni grave care i-au pus viaţa în primejdie.” Curtea de Apel a menţinut decizia.
Lasă un răspuns