Patronatele din judetul Bacau, constituite pe linga Camera de Comert si Industrie, membre ale Comisiei Judetene de Dialog Social, au depus propuneri pentru imbunatatirea conditiilor in care isi desfasoara activitatea societatile comerciale. Aceste propuneri au fost inaintate Parlamentului si Executivului si vor constitui baza pentru modificarea Codului de procedura fiscala anuntata de Guvern. Ce cuprind aceste solicitari ne spun chiar patronatele. Astazi: Patronatul Exportatorilor.
În contextul crizei economice actuale, membrii Patronatului s-au întilnit pentru a identifica solutii la problemele cu care se confrunta si au propus, Comisiei Judetene de Dialog Social, sapte masuri pentru redresarea situatiei, numite „Propuneri anticriza”. Prima dintre acestea vizeaza majorarea cu 50% a ajutorului de stat în cadrul Programului de sustinere si promovare a exporturilor (masura este inclusa în Programul anticriza aprobat de Guvern, dar fara a se preciza procentul de majorare). De asemenea, se propune compensarea cu control ulterior a TVA-ului de recuperat si cu impozitele datorate bugetului asigurarilor sociale (nu doar cu datoriile la bugetul de stat – cum s-a retinut în Programul anticriza elaborat de Guvern), scutirea de la plata TVA în vama a tuturor contribuabililor (suma de 150 milioane lei prevazuta în Ordinu ministrului Finantelor 500 / 2007 este prea mare si discriminatorie fata de agentii economici) si restituirea cu control ulterior a TVA-ului pentru exportatori.
La fel, se mai propune un moratoriu asupra executarii silite de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin reesalonarea datoriilor bugetare pentru contribuabilii care nu înregistrau restante la 30 iunie 2008 (înainte de aparitia crizei – data de referinta acceptata de Uniunea Europeana) si reglarea fiselor fiscale pe platitori (fara penalizari), prin compensarea platilor între capitole pentru anii anteriori introducerii conturilor unice. Masura a saptea vizeaza implicarea în realizarea Strategiei Nationale de Export 2010 – 2014, necesara pentru sustinerea exportului IMM-urilor, a brandurilor românesti si a capitalului românesc, a exporturilor în afara UE si a firmelor inovative si clusterelor de export, precum si reducerea deficitului commercial.
Patronatul exportatorilor din Bacau are 45 de membri – IMM-uri, firme mari si foarte mari, acoperind toate domeniile de activitate. Conducerea acestuia este asigurata, de putin timp, de presedintele Florin-Ioan Vornicelu (administratorul ELMET Inernational Bacau), de vicepresedintele Grigore Filip, presedintele Aerostar Bacau) si de directorul general al patronatului, Catalin Boghiu.
Lasă un răspuns