• pentru că cei mai mulți locatari și-au montat apometre, cei care primesc apă caldă în sistem paușal au de plătit facturi astronomice • calculele arată că o singură persoană trebuie să achite într-o lună aproape 600.000 de lei doar pentru apa caldă • ca și luna trecută, Asociația 124 conduce detașat în ce privește costul apei calde pentru proprietarii care plătesc în regim paușal • deși a solicitat în mai multe rînduri reducerea programului de furnizare a agentului termic, conducerea CET nu a luat în calcul cererea
Anomaliile în ce privește facturile la întreținere continuă să creeze numeroase nemulțumiri în rîndul băcăuanilor. Ca și în luna octombrie, și în noiembrie prețurile medii calculate de CET Bacău, furnizorul de agent termic pentru populația racordată la punctele termice de cartier, sînt departe de a se regăsi în costul repartizat de asociații pentru fiecare proprietar de apartamente în parte. După ce în luna octombrie, pentru nouă zile de furnizare în regim non stop a apei calde, locatarii Asociației 124, din zona Mioriței, care plătesc utilitățile în regim paușal au fost nevoiți să scoată din buzunar peste 270.000 de lei de persoană, în această lună facturile sînt de-a dreptul ucigătoare. Pentru o lună întreagă, costul apei calde menajere repartizat de persoană este de 594.000 de lei. În aceste condiții, o familie care are în componență doi membrii trebuie să plătească, numai pentru apă caldă, 1,2 milioane de lei. Dacă la aceste costuri se adaugă și cele legate de căldură, apă rece, gaz și cheltuieli administrative, familia de două persoane care locuiește într-un apartament de 50 de metri pătrați trebuie să achite la întreținere, în total, circa trei milioane de lei. „Diferența față de costul calculat de CET este imensă. Motivul îl reprezintă faptul că CET împarte gigacaloriile consumate la ieșirea din puncul termic pe numărul total de persoane din asociație. Ori, la noi, doar 215 persoane plătesc la paușal, alte 240 avînd montate apometre. Pentru că apa e foarte scumpă, oamenii cu apometre fac economii, lucru care face ca apa rămasă să fie împărțită la un număr mai mic de persoane, iar costul să fie foarte mare”, ne-a declarat Adriana Pavel, administratorul Asociației de proprietari 124.
Pentru locatarii din aceeași asociație care au montate în case apometre, metrul cub de apă caldă este de 51.000 de lei. Acest lucru înseamnă că o singură persoană dintr-un apartament fără apometre a consumat, într-o singură lună, nu mai puțin de 11,6 metri cubi, ceea ce este aproape imposibil. Media lunară a consumului de apă caldă la un apartament contorizat nu depășește, la o familie cu patru membri, nici măcar 10 metri cubi.
Situația este cu atît mai dezastruoasă, dacă ne gîndim că cei mai mulți proprietari care nu au montate apometre sînt pensionari, ale căror venituri nu depășesc un milion de lei pe lună. Chiar și în cazul în care beneficiază de subvențiile pentru căldură, acestea nu acoperă nici măcar factura la apă caldă pentru două persoane. Administratorul Asociației 124 spune că, după experiența lunii octombrie, cînd pentru nouă zile oamenii au fost obligați să plătească peste 270.000 de lei, a solicitat în mai multe rînduri la CET reducerea funizării apei calde. Cererile nu au fost, însă, luate în calcul, astfel că de la o lună la alta factura s-a dublat. Administratorul este de părere că la ieșirea din iarnă asociația va însuma datorii de peste un miliard de lei. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns