Scumpirea gazelor naturale și energiei electrice nu lovește doar în consumatorii casnici. De suferit mai au firmele și instituțiile, care au primit deja facturi chiar de trei-patru ori mai mari decât anul trecut. Dacă unele societăți au de gând să majoreze prețurile pentru a supraviețui, altele sunt nevoite să suporte pierderile. În ceea ce privește instituțiile, facturile mari dau peste cap bugetele.
Creștere de aproape 3 ori la Agricola
Una dintre cele mai afectate companii din Bacău este Agricola Internaţional SA, principalul producător de carne de pasăre, produse din carne şi ouă din România. Pentru Ziarul de Bacău, președintele companiei, Grigore Horoi, a dezvăluit că ultima factură la gaz și energie electrică este de 6,4 milioane de lei, față de 2,3 milioane, în aceeași perioadă a anului trecut.
„E JALE, prețurile au început să crească încă din iulie-august anul trecut, gazul și curentul s-au scumpit de circa patru ori!”, a declarat Horoi. Compania a luat măsuri de reducere a consumului, însă noile prețuri dau peste cap orice calcul. Soluția ar fi creșterea prețurilor, însă nu e o măsură ușor de pus în aplicare. „Tot încercăm să creștem prețurile, dar comercianții «pun talpă». Deși suntem un jucător mare pe piață, putem fi oricând înlocuiți”, a spus președintele Agricolei. Companiile din domeniu au posibilități reduse de a-și impune punctul de vedere în fața comercianților, deoarece lucrează cu marfă perisabilă, iar depozitarea acesteia crește costurile.
În 2011, Agricola avea peste 60 de magazine, dar le-a închis pe rând. În 2018, Agricola și-a închis toate cele 32 de magazine pe care le mai avea.
Conducerea Aerostar: „Nu avem ce face!”
Conducerea Aerostar Bacău confirmă că a primit facturi de câteva ori mai mari față de anul trecut, însă nu are cum recupera aceste pierderi. „Nu am cifrele în față pentru a vă spune exact sumele. Avem contract încheiat anual cu frunizor de gaze și energie, dar vă pot spune că față de anul trecut creșterea e de câteva ori. Nu avem cum să recuperăm acești bani. Nu avem un consum neglijabil, dar ce-i drept nici nu folosim energia ca materie primă, ci pentru încălzire, iluminat, mijloace tehnice. Asta e situația, nu avem ce face”, a declarat Grigore Filip, directorul general al Aerostar, pentru Ziarul de Bacău.
În urmă cu doi ani, compania s-a debranșat de la furnizorul centralizat, Thermoenergy Group SA, după nu a obținut preț subvenționat de la bugetul local, așa cum are populația.
Scumpirile dau peste cap bugetele instituțiilor din Bacău
Noile prețuri au „lovit” și Complexul Muzeal de Stiintele Naturii „Ion Borcea”, unde factura la energie electrică și gaz pentru decembrie este de 200.000 de lei, față de 58.000 cu un an înainte. „Suntem necăjiți, facturile sunt astronomice, în trei luni ar urma să cheltuim bugetul pe tot anul alocat acestor utilități”, a declarat pentru Ziarul de Bacău directoarea Gabriela Gurău. Instituția are în administrare 3 clădiri în parcul Cancicov, 2 la Observatorul Astronomic, Vivariul și Casa „Borcea”.
La Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău a venit pentru luna decembrie 2021 o factură de 90.000 de lei pentru gazul metan, cu circa 40.000 de lei mai mult decât cu un an în urmă. Spitalul cunoscut sub numele de „TBC” își asigură cu o centrală proprie apa caldă și încălzirea celor 6 corpuri de clădire.
Direcția de Sănătate Publică, a achitat pentru energia electrică în noiembrie 2021 suma de 11.000 de lei, față de 6.000 de lei în aceeași lună a anului 2020.
Teatrul Municipal Bacovia a primit la începutul lunii ianuarie 2022 o factură de peste 75.000 de lei la gaze naturale. În urmă cu un an, factura era de numai 25.400 de lei. La energie electrică, factura din ianuarie 2022 a fost de 7.043 lei, față de 2.446 lei în urmă cu un an.
La DGASPC Bacău nu au ajuns facturile de început de an, însă scumpirile s-au simțit deja. Pentru ultimele 4 luni din 2021, s-au plătit 658.000 de lei la gaz și curent, cu 17.000 de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului anterior.
Primăriile așteaptă facturile „de iarnă” cu strângere de inimă
În general, primăriile din județ încă nu au primit facturile pentru luna decembrie, însă edilii le așteaptă cu îngrijorare. Prin sondaj, situația a fost confirmată la primăriile Târgu-Ocna și Moinești. De trei ani, Primăria Moinești cumpără prin licitație pe bursă, potrivit primarului Valentin Vieru. El a declarat că așteaptă facturile, ca să vadă dacă se respectă prețurile stabilite prin licitația de la bursă.
sebi a zis
lasa ca ati injurat psd acu vreo cativa ani cand a vrut sa plafoneze preturile si sa puna frana astora din energie.foarte bine, sa creasca de 5 ori atunci ca ati vrut pnl si usr, usr care behaia in gura mare ca ce atata pomana, sa se liberalizeze preturile la energie. aveti ce ati vrut, platiti.
adi a zis
si acum asteapta salvarea tot de la psd, si o sa ii salveze tot psd :)))))
necunoscut a zis
Asa este, am dat tara pe mana useristilor, pnelistilor, auristilor si basistilor , acum suportam maririle de pret peste tot pana si umilinta, saracia, foamete, bataie de joc peste tot. Nu vedeti ce face useristul de Bacau, se ocupa de colectarea fierului vechi din oras prin taierea gardurilor din jurul locuintelor. Ok, unde nu au aspect si e necesar le tai, dar fierul iti apartine tie cumva? Este pus din banii tai? Este pus de locatari lasa sa -l duca ei la fier vechi sa-si recupereze banii, nu firma care dezafecteaza, ea isi primeste bani pt munca prestata.
Roxi a zis
Au venit facturile marii și ce dacă, banii sunt și le pot achita, județul Bacău e un județ prosper, a atras cele mai multe fonduri europene, așa cum au banii de salarii mari și de sute de sporuri , de cheltuit aiurea , cum au banii să țină pensionarii încă î funcții au banii de facturi. Unde este marea reorganizare în toate instituțiile subordonate consiliului județean așa cum a promis domnul Ivancea?. Se vor găsii soluții din păcate salariații de rând care au salariile mici și muncesc trebuie să facă economie. PSD ul plafonează, reduce TVA.
John a zis
Ei, facturi de groază!
Le dă din pix CJ o rectificare de buget și îi ține la căldurică, că doar alea îs locurile unde sălășluiesc membrii de partid!
Nasol e cu bugetul oamenilor de rând, că ei n-au la cine să ceară rectificare bugetară și nici de unde să compenseze asemenea aberații facturiere!