Una dintre aparițiile care a încîntat și s-a remarcat în mod deosebit la Marea Sărbătoare a Bacăului, atît la parada portului popular, cît și pe scenă, a fost Fanfara minerilor din Comănești. La cei 55 de ani ai săi, această inimoasă formație stîrnește aplauze din partea celor care zăbovesc și îi ascultă muzica. Fie ea o horă moldovenească, o sîrbă, Crai Nou sau Valurile Dunării.
Înființată în anul 1947, din inițiativa a cinci iubitori de folclor și muzică populară, fanfara minerilor din Comănești a ajuns încet-încet să se impună între ansamblurile folclorice din județ. „Am participat la multe festivaluri și concursuri, unde am obținut numeroase premii. Nici nu le mai știu numărul, ne-a spus Nicolae Prisecaru, veteranul fanfarei. În cei 50 de ani, de cînd evoluez aici, am avut parte de momente deosebite. Dar cel mai frumos a fost cînd am ieșit pentru prima oară și am cîntat de Ziua Eroilor. Era prin 1950, își amintește Nicolae. Apoi, am obținut locul întîi la un concurs la Cîmpulung Moldovenesc.”
După 1990, situația fanfarei s-a îngreunat. „La început ne-a susținut sindicatul minier. Astăzi ne susține mai mult primăria din Comănești, căci fanfara este a întregului oraș. Cu sindicatul e mai greu. Știți cum e situația pe la minele de cărbuni, încearcă să ne explice Nicolae. E dificil, și ne chinuim să aducem tineri să cînte cu noi. Lor le place mai mult muzica la radiocasetofon, și mai puțin să învețe să cînte la un instrument, a zis el, privind cu nostalgie la trompeta pe care o ținea în mînă. „Și cu instrumentele avem probleme. Unii le avem în proprietate personală, alții de cînd s-a înființat fanfara. Și imaginați-vă prin cîte mîini au trecut de-a lungul timpului. Dar avem speranță că ne vor ajuta cei de la București și ne vor trimite altele”, a conchis optimist decanul de vîrsta a fanfarei minerilor din Comănești. L-am întrebat de ce cîntă și după atîta timp. Nicolae Prisecaru, cu ochii plini de bucurie, ne-a mărturisit că „pe mine mă ține dragostea de muzică. Și de a ajuta, dacă e nevoie”. Ascultînd-o pe scena Festivalului de Folclor, îți dai seama că Fanfara minerilor din Comănești ajută. Cîteve momente de muzică populară, de voie bună și uitare de grijile cotidiene. Și e suficient. (C. GHERASIM)
Lasă un răspuns