• doar la început de lună, pacienții care au nevoie de medicamente gratuite și compensate, sau de analize de laborator, își pot atinge scopul
Astăzi se împlinesc aproape trei săptămîni de cînd laboratoarele private de analize nu au mai efectuat servicii medicale gratuite pentru asigurații cu bilete de trimitere de la medicii de familie sau de la specialiști. Motivul pentru care pacienții au fost nevoiți să-și plătească analizele sau să aștepte începutul lunii iulie este acela că plafonul trimestrial stabilit laboratoarelor private de către Casa de Asigurări de Sănătate ajunge doar pentru primele zile ale fiecărei luni. În aceste condiții, cele cîteva zile de la începutul lunii sînt folosite la maxim de bolnavii care nu au de unde scoate cîteva sute de mii de lei pentru a-și plăti analizele la care au dreptul gratuit. Gratuitatea unui anumit set de analize rămîne doar în lege, atîta vreme cît județul Bacău a primit anul acesta de la Casa Națională, pentru serviciile de analize medicale și investigații, aceeași sumă ca și anul trecut, adică 20 de miliarde de lei. Suma împărțită între sectorul privat și cel de stat este insuficientă în condițiile în care prețurile reactivilor folosiți în laboratoarele de analize s-au scumpit de anul trecut cu cel puțin 30 de procente. În această situație, patronilor de laboratoare medicale nu le rămîne decît să-și socotească plafoanele pînă la ultimul bănuț, iar pacienților fără dare de mînă să facă coadă la cabinetele lor doar în prima săptămînă din lună. „Plafonul repartizat de Casă este trimestrial, dar noi avem posibilitatea să-l împărțim lunar, în funcție de specificul fiecărei perioade. Sînt luni în care atingem și recordul de recoltări, dar și luni în care adresabilitatea este un pic mai scăzută. Cu toate acestea, plafonul se epuizează cu mult înainte de finele lunii. În iunie, de exemplu, am terminat plafonul în data de 8. Cînd începe o lună nouă, cel puțin 30 de pacienți sînt la coadă dinainte de a deschide laboratorul”, ne-a declarat dr. Viorel Bujeniță, patronul Centrului de Investigații Medicale din Bacău. Singurii pacienți care își pot face analizele gratuit, chiar și atunci cînd plafonul lunar s-a epuizat, sînt gravidele. „Obligația recentă de a efectua testările pentru gravidele care ni se adresează ne face ca din plafon să păstrăm întotdeauna cîteva milioane pentru analizele lor. Analizele de laborator pentru o gravidă variază în jurul sumei de 300.000 de lei”, a adăugat dr. Bujeniță.
Tot din cauza plafoanelor, și băcăuanii care au nevoie de medicamente gratuite și compensate au bătăi de cap. După data de 10 iunie, farmaciștii privați s-au văzut nevoiți să elibereze doar medicamente compensate, pentru cele gratuite văzîndu-se nevoiți să pună stavilă. „Cînd s-a treminat plafonul lui iunie, am eliberat totuși medicamente compensate, intrînd în plafonul lunii următoare. Rețete gratuite am onorat doar în situații de urgență. Vom fi nevoiți să procedăm la fel și în lunile următoare, lucru care va conduce ca în ultimele două luni din an să nu mai rămînem cu nici un ban în plafon”, spune farmacista Maria Schnel. Și în fața plafoanelor din farmacii există pacienți pentru care medicamentele se eliberează chiar și la epuizarea fondurilor: bolnavii cu afecțiuni psihice, bolnavii care au suferit un transplant, bolnavii cronici care își primesc tratamentul din farmaciile cu circuit închis al spitalelor și copiii din centrele de plasament. În afara acestora, bolnavii care au nevoie de medicamente aflate pe lista gratuităților trebuie să treacă ușa farmaciilor doar în prima jumătate a fiecărei luni. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns