Strauss Festival Orchestra le-a oferit băcăuanilor farmecul, strălucirea și fastul Vienei. Concertul s-a desfășurat pe ritmul celebrelor valsuri și polci ale dinastiei Strauss, precum și cu lucrări ale altor compozitori vienezi.
Ramona IONESCU
Muzicienii de la Strauss Festival Orchestra Vienna i-au bucurat pe iubitorii muzicii clasice din Bacău cu un concert de suflet, intitulat „Vienna Classic Christmas”. Băcăuanii au fost introduși în atmosfera magică a spectacolului de cunoscutul om de televiziune Mihaela Tatu, care i-a vorbit publicului despre începuturile orchestrei, despre oamenii care o alcătuiesc și despre bucuria de a te dărui muzicii, în toate formele ei. Băcăuanii au aflat astfel că Strauss Festival Orchestra Vienna a fost fondată în 1978 de legendarul dirijor Peter Guth, artistul cel mai apropiat de Strauss din zilele noastre. Recunoscuți pe plan internațional pentru virtuozitatea și maiestria lor, membrii orchestrei au reușit și de această dată să câștige admirația publicului băcăuan. Artiștii considerați ambasadori ai Vienei, capitala mondială a muzicii clasice, s-au prezentat în fața publicului cu muzică vieneză autentică. Concertul a fost deschis cu uvertura operetei „O noapte în Veneția”, iar pe parcurs publicul s-a bucurat de prestația artiștilor pe ritmurile ciocanului din piesa de rezistență „Feuerfest” sau „Mit extrapost”. Au urmat „Silence Night”, „Tunete și fulgere”, polcă pe ritmul căreia atât membrii orchestrei, cât și publicul au fost „dirijați” la ridicări de pe scaune. Concertul care i-a dus pe băcăuani în călătoria imaginară a balurilor imperiale s-a încheiat pe cunoscuta piesă „Dunărea Albastră”, iar ca „bonus” publicul a fost purtat pe „Valurile Dunării”, piesa compozitorului român Iosif Ivanovici.
O soprană de talie internațională
Invitatul special din concert a fost soprana Irina Iordăchescu. În cele trei apariții strălucitoare, a dat dovadă de calități vocale și interpretative remarcabile, aplaudate la scenă deschisă de publicul băcăuan. În ceea ce privește programul Orchestrei, acesta s-a desfășurat, ca și la Concertul de Anul Nou de la Viena, în jurul valsurilor și polcilor semnate de Johann Strauss, Josef și Eduard Strauss, precum și cu lucrări ale altor compozitori vienezi. Interpretarea desăvărșită și spiritul festiv animat de muzica lui Strauss i-au introdus pe băcăuani în spiritul sărbătorilor de iarnă. Spectacolul s-a desfășurat în două părți și a fost animat cu o serie de momente amuzante pregătite de membrii orchestrei. Christian Eisenberger a dirijat orchestra cu vioara în mână, continuând astfel tradiția dinastiei Strauss. Sub bagheta tânărului dirijor s-a aflat și violonistul român Cristian Nenescu, școlit la Academia de Muzică din Viena. El a avut și rol de translator pe durata dialogului dirijorului cu publicul din sală. Seara vieneză s-a încheiat în ritm triumfal cu „Marșul lui Radetzky”, cu aplauze la scenă deschisă și cu o multitudine de aprecieri din partea publicului.
Lasă un răspuns