Polițiștii de investigații criminale din Moinești au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară, emis de Judecătoria Moineşti, la locuinţa unei femei de 37 ani, din județul Giurgiu. Cu această ocazie, la imobilul acesteia au fost identificate și ridicate mijloace materiale de probă.
„Din investigații a reieșit faptul că, în perioada 02-16 mai a.c., bănuita ar fi ajutat persoane necunoscute să comită infracțiunea de înșelăciune prin metoda, Generalul American, în dauna unei femei de 62 de ani, din Moinești, prin faptul că, ar fi primit în conturi bancare ce îi aparțineau, suma totală de 80.900 de lei, în patru tranșe. Ulterior, ar fi remis, suma, sub diferite forme, către alte persoane, în conturi din Nigeria. Polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii întregii activități infracționale a celor în cauză și tragerea la răspundere penală”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Bacău.
Polițiștii atrag atenția asupra acestei forme de înșelăciune, metoda bazându-se pe încrederea celor care se lasă abordați, prin intermediul internetului, de către o femeie sau un bărbat care le promite o relație de prietenie și îi conving, ulterior, să le trimită bani pentru a crea o legătură amoroasă.
Cum funcţionează metoda „generalul american”
Metoda se bazează pe încrederea celor care se lasă abordaţi, de obicei oameni fără prea multă experienţă pe internet, subit de către o femeie sau un bărbat, care le devine iubit(ă) şi care aleg să trimită o sumă de bani către iubit(ă), pentru a crea/păstra legătura amoroasă.
Pe baza avansului tehnologic şi aplicaţiilor de ultimă generaţie accesibile gratuit de pe internet, direct pe telefon sau calculator, în ultima perioadă, această metodă a devenit tot mai sofisticată deoarece infractorii folosesc limba de origine a victimei şi comunică prin intermediul unor aplicaţii criptate precum Whatsapp şi Messenger Facebook, ceea ce îngreunează mult atât identificarea infractorilor, cât şi dovedirea faptelor lor.
Sumele de bani obţinute de la victimele credule nu sunt însuşite, de obicei, direct de către destinatarul lor final, ci parcurg circuite financiare complicate, fiind transferate de la o persoană la alta, de pe un cont pe altul, prin diverse medii financiare bancare şi nebancare (aşa-numitele „conducte”), folosindu-se de diferite persoane şi justificări, scopul fiind acela de a se crea o mai mare aparenţă de legalitate a încasării finale şi o credibilitate sporită a provenienţei sumei de bani dintr-o operaţiune reală de către dobânditorii subsecvenţi până la beneficiarul final.
Dixit a zis
Și căsnicia mea s-a sfârșit tot asa…și a platit doar 5000 €…
După 26 de ani…
wiseman a zis
E clar, nu te merita !…
Lumi a zis
Individa din Moinești își merită soarta!Prostia se plătește!La 62 de ani trebuie să fii lucidă, înțeleaptă, conștientă de vârsta ta, de faptul că nu ești o divă care întoarce capete!Si dacă avea 80.000 de lei în conturi la care a putut renunța atât de ușor….nu a muncit pentru banii ăia!
DORINA a zis
Mi se pare ciudat sa dai atatia bani unor persoane necunoscute.Si dece tu ca femeie sa dai bani ,ca sa-ti incheie o legatura amoroasa. El ca barbat sa deie bani ca sa te cunoasca. Ce fel de legatura este aia prin internet?Cand dai un ban sa te gandesti de patru ori ,pana faci asta.
Stan a zis
Pentru deranjul autoritatilor aiurea in tramvai nu poate sa-si ia amenda?
Daca ar exista amenda pentru prostie poate nu ar avea succes acesti „generali”.
Tatiana a zis
Autoritățile nu ar trebui să piardă timpul cu așa ceva , a dta banii de bună voie, să ancheteze de unde a avut atâțea banii.