– Asociațaia Județeană a Producătorilor Agricoli relaxează regulamentul de organizare pentru a-și mări efectivul și a întări forța care va lupta în continuare pentru problemele agricultorilor
Petru DONE
Asociația Județeană a Producătorilor Agricoli (AJPA), membru al Ligii Asociațiior Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a convocat, la sfârșitul săptămânii trecute, o adunare generală, la care au fost invitați și alți fermieri, pentru a coopta noi membri, din rândul celor care lucrează suprafețe de teren mai mici. „Am hotărât – ne-a declarat președintele Asociației, Daniel Ciobanu, care este și vicepreședinte al LAPAR – să schimbăm principiile de încasare a cotizației de membru, stabilită în funcție de suprafața de teren lucrată, astfel încât și fermierii care lucrează mai puțin teren să fie cointeresați să devină membrii organizației noastre. În acest fel, am avut aproape 100 de participanți la adunare. Pe 18 februarie vom convoca adunarea de alegeri, când și noul mod de plată a cotizației va fi supus aprobării adunării generale.”
Fermierii au făcut, cu acest prilej și un inventar al problemelor din agricultură care au rămas nerezolvate de Guvern. Practic – spun agricultorii – este vorba cam de toate problemele reiterate și până acum. „Acestea puteau fi rezolvate de Guvern – a opinat Daniel Ciobanu -, dar nu au fost și ele s-au întors împotriva fermierilor români”. Este vorba de Legea Camerelor Agricole, de Legea vânzării terenurilor către străini, de înființarea Fondului mutual agricol și de tariful introdus, de la începutul anului, pentru îmbunătățirile funciare, cu care însă fermierii nu au fost de acord, pentru că nu se poate controla cheltuirea sumei de bani, probabil de 60 – 80 de milioane de euro, care se va aduna.”Acești bani – a mai spus președintele AJPA Bacău – ar putea fi luat foarte bine din plata pe suprafața de teren primită de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. S-a mai discutat depsre impozitul pe arendă instituit de stat și despre Contribuția la Asigurările Sociale de Sănătate (CASS), impozit aplicat pe arenda agricolă din această lună. „Noi – a mai precizat președintele AJPA – nu știm exact cum se va plăti CASS, pentru că declarațiile pe această temă sunt contrare reglementărilor din Ordonanța Guvernului.”
Evident, nu au fost uitate nici problemele legate de subvențiile agricole. „Mulți, inclusiv presa, subliniază, dintre toate problemele noastre mai ales pe cele legate de subvenții. Sunt, însă, și celelalte la fel de importante. De exemplu, în cazul tarifului pentru îmbunătățirile funciare, fermierii spun că discuțiile se poartă încă de pe vremea ministrului Valeriu Tabără. Noi sunterm conștienți că este necesar tariful – a opinat Daniel Ciobanu -, dar noi nu știm cum vor fi cheltuiți banii, pentru că guvernanții nu vor să ne dea socoteală. În consiliul de supraveghere a mai rămas doar un reprezentant al agricultorilor. S-a modificat legea scoasă în 2012, iar unicul reprezentant al nostru este și el numit de ministru.”
Lasă un răspuns