Pentru alte zece ocupații, informare și consiliere și recunoașterea competențelor dobândite de-a lungul vieții.
Circa 350 de angajați și șomeri din Regiunea Nord-Est au fost, timp de aproape doi ani, beneficiarii cursurilor de calificare și recalificare în șase meserii, precum și ai unor activități de informare și consiliere și de recunoaștere a competențelor dobândite de-a lungul vieții în zece ocupații. Totul a fost posibil prin derularea proiectului „Acces și participare pe piața muncii prin programe de formare profesională continuă”, cofinanțat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, al cărui beneficiar a fost societatea Esthetique Beauty Center Bacău și care a fost aplicat în parteneriat cu Infoprob Bacău și Afacov Consulting Group Covasna. Proiectul a ajuns, acum, la final.
Prin activitățile proiectului s-a urmărit și informarea participanților asupra posbilităților de calificare existente pe piața muncii și a beneficiilor învățării permanente. Scopul programelor l-a constituit creșterea șanselor de menținere și de acces pe piața muncii ale angajaților. „Într-o societate în continuă dezvoltare, în care schimbările tehnologice se petrec cu maximă rapiditate, zilnic având loc noi descoperiri și invenții – a spus administratorul Infoprob, Marcel Cojocariu -, necesitatea învățării permanente, în primul rând prin învățare formală (prin calificări, specializări etc), devine esențială.”
La cursuri au participat persoane fără nicio calificare sau cu nivel scăzut de calificare. Astfel, prin cursurile de calificare au trecut 103 persoane, evaluarea competențelor s-a făcut pentru 101 persoane, 78 de necalificați au învățat o meserie, iar 65 de necalificați, dar care cunoșteau câte o meserie, au primit evaluări oficiale ale cunoștințelor.
În saloanele Esthetique Beauty, participanții la cursuri au învățat meseriile de coafor, manichiurist/pedichiurist sau frizer. O parte dintre ei au urmat și lecții de „estetica corpului uman”, după formularea standard în domeniu. Aceste saloane de înfrumusețare tocmai au fost dotate cu aparatură de ultimă generație, deci cursanții au putut învăța meserie la înalt nivel. Prin proiect, o parte dintre participanți au luat lecții de introducere, validare și prelucrare de date pe calculator, iar o altă parte s-au pregătit ca lucrători în comerț. Evaluarea și certificarea de competențe a fost făcută pentru meserii ca operator de introdcere de date pe calculator, lucrător în comerț, ospătar, zidar, rosar și tencuitor, dulgher, tâmplar și parchetar, zugrav, ipsosar tapetar și vopsitor, dar și pentru mașinist la mașini pentru terasamente, brutar, tranșator de carne sau tâmplar universal.
Ca și în alte proiecte de acest gen, cursanții au beneficat și de câte o subvenție lunară, de maxim 500 de lei, suma finală fiind și de câteva mii de lei. „Cu toate acestea – spunea Marcel Cojocariu -, ne-am confruntat cu un absenteism destul de ridicat, fără motivații serioase. De aceea, considerăm că trebuie să facem câteva propuneri autorității de management a programului de finanțare, pentru ca banii să ajungă și la angajatorii celor care vin la cursuri, iar cursanților să li se plătească subvenția în funcție de participarea la program.”
Partenerii din acest proiect și instructorii au apreciat calitatea relației pe care au avut-o cu beneficiarul și așteaptă noi colaborări, în alte proiecte de calificare, recalificare și consiliere a celor care au nevoie de perfecționare profesională și care trebuie să beneficieze de programele de formare profesională continuă.
Petru DONE
Lasă un răspuns