Pînă pe data de 30 august, cînd vor începe Zilele „Enescu- Orfeul moldav”, „Ateneul” va fi în repaos. Festivalul „Gershwin” desfășurat joi, 27 iunie, în sala de concerte a Ateneului, a însemnat și închiderea oficială a stagiunii 2001-2002. După „un an de educație estetică”, urmează o scurtă, dar binemeritată vacanță pentru filarmonica băcăuană. Privind înapoi, cu nostalgie, se poate afirma că a fost un an bogat în spectatori, comparativ cu anii trecuți, plin de evenimente deosebite, cu invitați de onoare din Europa, Asia și S.U.A., care au concertat în fața melomanilor băcăuani. Beneficiind de limbajul universal al muzicii și de o conducere generoasă și entuziastă, vizibil dornică să facă ceva, Filarmonica „Mihail Jora” a reușit, prin muzică, să aducă, nu o singură dată, orașul nostru în centrul atenției iubitorilor de cultură din România și Europa. Ne putem gîndi numai la „Festivalul Muzicii Contemporane” și e suficient. Oricine cunoaște starea de fapt de la Ateneu recunoaște că toate investițiile făcute de autoritățile locale în modernizarea și aducerea sălii de concerte la standarde europene au fost meritate.
Ca la orice moment de bilanț, cînd se trage linia finală, l-am interpelat pe maestrul Ovidiu Bălan, directorul Filarmonicii „Mihail Jora”. „Am adăugat încă o filă la istoria acestei instituții, la istoria Bacăului în general”, ne-a declarat maestrul. A fost un an în care am încercat să satisfacem gusturile estetico-muzicale ale publicului băcăuan și ne-am străduit să oferim cît mai multe bucurii muzicale”, a continuat el. „Spre deosebire de alți ani, am avut un an cursiv, fără intermitențe, în care totul a decurs normal”, a apreciat maestrul. Am efectuat și cîteva turnee în Franța, Italia și S.U.A., iar în plan local am avut o foarte bună colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean în ceea ce privește educare muzicală a copiilor.”La capitolul tineri, Filarmonica băcăuană deține un adevărat record național. „Doar în luna mai a acestui an, am susținut peste 58 de tineri (majoritatea pianiști și violoniști), ajutîndu-i să urce pe treptele desăvîrșirii muzicale”, ne-a mai declarat Ovidiu Bălan.
Cum stagiunea 2001-2002 s-a încheiat, dar urmează stagiunea 2002-2003, l-am întrebat pe maestru cei îi va aștepta pe iubitorii muzicii: „Vom avea, ca de fiecare dată, un an bogat. Melomanii vor putea audia, sperăm, „Sărbătoarea primăverii” de Stravinski, noi poeme simfonice de Strauss, tradiționalul Concert de Anul Nou, invitați de prestigiu din țară și de peste hotare și multe altele”, ne-a răspuns Ovidiu Bălan, care nu a uitat să ne amintească faptul că următoarea întîlnire cu Filarmonica „Mihail Jora” va avea loc la sfîrșitul lunii august, cînd se vor desfășura zilele „Enescu-Orfeul moldav”. (C.GHERASIM)
Lasă un răspuns