Autostrada Brașov-Bacău are asigurată finanțarea europeană. Primul pas s-a făcut la finele lui august, când CNAIR a semnat contractul de finanțare a documentației pentru A13, Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic. Fondurile sunt alocate încă din acest exercițiu bugetar, 2014-2020, al Uniunii Europene, când trebuie realizată documentația. Construcția efectivă a autostrăzii va fi realizată în exercițiul bugetar 2021-2027, conform Masterplanului pe Transport.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că, în calitate de beneficiar al finanțării, și Ministerul Transporturilor, în calitate de Organism Intermediar, au convenit în data de 23 august 2019, încheierea Contractului de Finanțare pentru proiectul „Elaborare documentație pentru obiectivul Autostrada Brașov-Bacău”, în vederea acordării finanțarii nerambursabile alocată prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 2-Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Obiectiv Specific 2.1-Apel de proiecte pentru Dezvoltarea Infrastructurii Rutiere-sprijin pregătire proiecte de investiții, Operațiunea- Creșterea mobilității pe rețeaua rutieră TEN-T globală.
Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport care facilitează integrarea economică în UE, contribuind astfel la dezvoltarea pieții interne cu scopul de a crea condițiile pentru creșterea volumului investitiilor, promovarea transportului durabil și a coeziunii în rețeaua de drumuri europene, se arată într-un comunicat de presă.
Rezultatele așteptate ale proiectului sunt elaborarea Studiului de Fezabilitate și elaborarea Proiectului Tehnic.
Valoarea totală a proiectului este de 37.193.242,80 lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională-26.788.092,29 lei, 15% contribuția proprie-4.727.310,40 lei, restul de 5.677.840,11 lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA. Durata proiectului: 30 luni.
Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, se precizează în cominicatul CNAIR.
Între timp, CNAIR derulează licitația pentru documentația Autostrăzii Brașov – Bacău. În sistemul electronic de licitații (SICAP) s-au înregistrat 3 oferte pentru Studiul de Fezabilitate și Proiectul tehnic, urmând să se anunțe un câștigător dintre Ingenieria Especializada Obra Civil e Industrial SA, asocierea Search Corporation SRL & Primacons Group SRL și SC TPF Inginerie SRL.
Sectorul Brașov – Bacău (A13) face parte din proiectul autostrăzii Iași – Bacău – Brașov de legare a Moldovei de Transilvania printr-o șosea de mare viteză.
„Anul trecut, Comisia Europeană a acceptat să finanțeze încă din acest exercițiu financiar partea de pregătire a proiectelor. Când începe șantierul, proiectul trebuie să fie pregătit, pentru ca să nu mai fie probleme de mediu, iar coridorul să fie liber de sarcini”, a precizat deputatul Lucian Șova, fost ministru al transporturilor.
Blabla a zis
O vor incepe NORMAL in 2027 si o vor finaliza in 2030 , asa am auzit un zvon !
Imob a zis
Si atunci e bine !!!
Blabla a zis
Daca mai traiesti pana atunci….
Daniel a zis
,,…de legare a Moldovei de Transilvania…” Transilvania este denumirea ungurească a Ardealului.
Matt a zis
De fapt a Ardeal e denumirea ungurească. Transilvania are origine latina…
Raul a zis
Doar vorbe.. si eu stiu vorbi baieti, intr-o zi umplu Romania de autostrazi daca e dupa vorbe
Deg Flon a zis
Este ok