Directia Generala a Finatelor Publice (DGFP) Bacau si Administratia Finantelor Publice (AFP) a Municipiului Bacau a organizat, joi, 23 septembrie, o noua intilnire cu contribuabilii bacauani. Scopul actiunii a fost prezentarea noutatilor privind legislatia fiscala, dupa modificarea unor acte normative specifice si a conformarii voluntare la indeplinirea obligatiilor fiscale, dar si culegerea de propuneri si sugestii din partea contribuabililor. Au venit la intilnirea cu contribuabilii Mircea Muntean, directorul executiv al DGFP, Dragos Badioiu, directorul AFP, Zoana Sarghi, seful Biroului Asistenta Contribuabili, Elena Barbieru, consilier superior in cadrul acestui Birou, si Adrian Anghel, ofiterul de presa al DGFP. De asemenea, au fost prezenti Marcel Bulinschi, presedintele Filialei Bacau a Corpului Expertilopr Contabili si Contabililor Autorizati, reprezentanti ai Sectiei Bacau a Garzii Financiare, ai Controlului Fiscal si ziaristi.
Generoasa prin deschiderea oferita contribuabililor de a se pune la punct, in jungla legislativa cu tenta fiscala de la noi, cu destule lucruri neclare, intilnirea a fost, insa, onorata de un public restrins. Ceea ce nu a impiedicat nici organizatorii, nici participantii sa deruleze o veritabila lectie de aplicare a legilor intr-un domeniu foarte fierbinte. „Multi contribuabili – a spus, in deschiderea intilnirii, Mircea Muntean, au inteles diferit modul de aplicare a actelor normative care fac referire la constituirea bugetului de stat, modificate recent. De aceea, am considerat sa organizam intilniri cu contribuabilii, cu specialistii din institutiile cu care colaboram, pentru a aduce unele clarificari la aplicarea actelor normative modificate. La inceputul saptaminii, Adminitratia Finantelor Publice Bacau s-a intilnit si cu contribuabilii mici si mijlocii, cu o prezenta numeroasa. Dorim ca finalitatea acestor intilniri sa se regaseasca in combaterea evaziunii fiscale, care, de multe ori apare prin aplicarea eronata a actelor normative sau necunoasterea acestora. Oricum, asteptam ori de cite ori nelamuririle contribuabililor, carora vrem sa le cautam raspunsurile asteptate si care cel mai bine ar fi sa fie formulate in scris catre noi”.
Zoana Sarghi s-a referit la principalele modificari aduse Codului de procedura fiscala, prin OGU 54/2010 – Masuri pentru combaterea evaziunii fiscale. „Am selectat numai acele modificari care am constatat, din practica si din relatiile cu contribuabilii, prezinta cel mai mare interes si au anumite efecte in activitatea platitorilor de impozite – a spus seful Biroului Asistenta Contribuabili”. S-a facut, astfel, referire la raspunderea solidara – o procedura utilizata de AFP in recuperarea creantelor de la debitori, dar si la obligatiile institutiilor de credit de a oferi infomatii la Fisc cu privire la cei aflati in situatia de a raspunde in solidar. Alte amanunte s-au oferit cu privire la valorificarea operativa a bunurilor perisabile sechestrate, la procedura comunicarii popririi simplificata, la nerespectarea obligatiei inscrierii firmei in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI) si la extinderea colaborarii instituite a Fiscului cu organele de urmarire penala.
Obligatia de inscriere in ROI a fost aprofundata de Elena Barbieru, iar Adrian Anghel a vorbit despre certificatul pentru spatiul cu destinatie de sediu de firma recent modificat. Evident, nu au lipsit referirile la nabadoiaosa OUG 58/2010 de modificare a Codului Fiscal, de la 1 iulie, prin care sint clasificate si se impoziteaza specific profesiile independente. Pina la discutiile libere cu cei prezenti, Dragost Badioiu a facut referire la rolul AFP in peisajul fiscal si mai ales la consecintele nedepunerii declaratiilor fiscale.
Asupra acestor interventii, dar si a celor venite din partea participantilor vom reveni in editiile urmatoare.
Lasă un răspuns