Imaginea Fiscului românesc este una halucinantă în comentariile făcute, în ultimele zile, pe tema deficitului bugetar, a creșterii economice, dar mai ales a noii strategii de impozitare și taxare preconizată pentru anul viitor și anunță un alt fel de apocalipsă, după toate cele proorocite până acum. „Fiscul a declanșat Jihadul”, „terorism economic”, „ploaie de impozite și taxe pe capul românilor” – sună câteva titluri și formulări din presa de toate felurile, cu referire la ceea ce se aude despre fiscalitatea anului viitor în România. Colac peste pupăză, guvernanții anunță și ei deficit bugetar, tăieri de bugete la mai toate ministerele, dar și un alt fel de accizare, taxe și impozite suplimentare etc. Se vrea o cotă unică de impozitare mai mare de 16%, iar PNL se opune și amenință cu ieșirea de la guvernare, dând populației și mai mari fiori. Omul obișnuit nu prea știe ce înseamnă termenii fiscali, știe numai că impozitul și taxa sunt bani pe care trebuie să-i dai la stat, iar dacă acestea cresc, la cum o ducem cam cu toții de câțiva ani, singura soluție va rămâne să strângem iar cureaua, dacă nu cumva chiar funia.
Veștile se bat cap în cap, însă. Premierul Victor Ponta iese cu declarații menite să calmeze spiritele. Chiar și ministrul Finanțelor vine cu precizări pe aceeași temă și în același spirit și spune că scenariile pentru Bugetul pe 2014 sunt legate doar de extinderea bazei de impozitare, nu de introducerea de taxe și impozite noi, ci de îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare și de creșterea conformării voluntare la plata obligațiilor fiscale.
Ieri am stat de vorbă și cu domnul Mircea Muntean, directorul executiv al Administrației Județene Bacău a Finanțelor Publice. Trecem sau nu trecem printr-un moment dificil? Trecem. S-au colectat mai puțini bani la Buget, față de cât era estimat? Da, mai puțini. De ce? Pot fi multe cauze, între care și bulversarea adusă de reorganizarea sistemului fiscal: reduceri de personal, concursul de încadrare pe posturi cu mulți candidați pe un loc, regionalizarea sistemului fiscal și desființarea Gărzii Financiare. Nervi, îngrijorare, mult stres, mutări de efective dintr-un loc în altul. Cine mai avea gândul la colectarea de taxe și impozite conform graficului. Lasă, că nici contribuabilului nu i-a fost ușor să se achide de obligații, iar despre evaziunea fiscală ce să mai vorbim, pentru că este știut: tocmai în momente grele zburdă mai în voie.
Dar, parcurg un bilanț al finanțiștilor băcăuani întocmit după primele nouă luni din an: totalul veniturilor bugetare realizate în județ au fost cu 8,29% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut. La bugetul consolidat al statului s-au adunat peste un miliard de lei. Creșteri sunt la bugetele pentru șomaj (9,76%), pentru CAS (8,71%), la sănătate (3,68%), la TVA (5,81%), la bugetul de stat (9,7%), iar la impozitul pe venit s-a ajuns și la peste 13%. Au scăzut încasările din accize, dar, spune domnul Muntean, s-a închis „conducta” celui mai mare contribuabil la acest capitol, societatea Rafo Onești, care chiar oprită de câțiva ani, tot mai comercializa câte ceva rămas prin stocuri. Și se cunoaște, la buget, pentru că un cazan de țuică nu-i o rafinărie de petrol, nici o fabrică de bere. Nu le mai avem, nu mai colectăm. În concluzie, Bacăul vine cu un plus de colectare.
Atunci de unde diferențele în minus, pe general, dacă de la noi nu? Din alte județe, din alte sectoare. Însă, biciul fiscului nu ține cont de boul care trage.
Petru DONE
Lasă un răspuns