Mai mult de 60 de agenti economici au participat, la jumatatea acestei saptamini, la întilnirea organizata de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) si Administratia Financiara pentru Contribuabili Mijlocii pentru clarificarea recentelor modificari legislative. Contribuabilii au aflat, astfel, noutati din OG nr. 29/2011 pentru modificarea si completarea OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala si OG nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Din partea conducerii AFP Contribuabili Mijlocii a participat domnul Cristinel Jugau, seful institutiei, si Alina Voicu, de la Compartimentul de asistenta contribuabili, iar din partea DGFP Zoana Sarghie, seful Serviciului de Asistenta Contribuabil, si consilerul superior Elena Barbieru.
In amanunt – ne-a informat, de la compartimentul de presa al DGFDP, Adrian Anghel -, au fost abordate probleme privind simplificarea sistemului declarativ si de plata, masuri de sprijinire a contribuabililor aflati in dificultate financiara, intarirea disciplinei fiscale si combaterea evaziunii fiscale.
Reprezentantii Fiscului au subliniat si principalele masuri de sprijinire a contribuabililor aflati in dificultate financiara, precum reglementarea unui regim juridic special al penalitatilor de intirziere aferente creantelor fiscale principale esalonate la plata, incurajarea platii voluntare a obligatiilor fiscale restante la 31august 2011 prin anularea penalitatilor de intirziere sau modificarea ordinii de stingere a obligatiilor fiscale, in sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligatiilor principale, in ordinea vechimii acestora si apoi a accesoriilor. S-au mai aminintit eliminarea obligatiei de a colecta TVA la expirarea unei perioade de un an de la data inceperii lucrarilor sau de la ultima decontare, reglementarea posibilitatii organului fiscal de a inscrie in certificatul de atestare fiscala si creantele certe, lichide si exigibile pe care contribuabilul le are de incasat de la entitatile care realizeaza achizitiile publice, dar si clarificarea regimului juridic al procedurii de revendicare a unor perioade fiscale verificate in sensul declansarii revendicarii numai dupa comunicarea unei decizii de revendicare, care poate fi contestata la structura specializata in solutionarea contestatiilor. De asemenea, s-a amintit imbunatatirea relatiei contribuabil – administratie fiscala prin reglementarea obligatiei organului fiscal de a include in raportul de inspectie fiscala, atit punctul de vedere al contribuabilului cu privire la constatarile inspectiei fiscale, cit si opinia sa, argumentata in drept si in fapt, fata de acest punct de vedere.
DGFP Bacau va continua seria acestor intilniri, astfel incit sa fie asigurata o cit mai larga reprezentare a diferitelor categorii de contribuabili si pentru a acoperi cit mai bine problematica legata de modificarile legislative. (Petru DONE)
Lasă un răspuns