Marți, 28 mai, începând cu ora 16:00, SENS Bacău invită băcăuanii la un eveniment despre rolul datelor și hărților în administrarea unui oraș, dar și la o sesiune practică de cartografiere în Bacău, cunoscută în limbajul pasionaților de hărți drept “mapping party”.
Evenimentul se va desfășura în sala de conferințe a Pensiunii Studio (str. Oituz nr. 17) și va fi coordonat de Florin Bădiță, fondatorul comunității OpenStreetMap România, care a lucrat timp de 4 ani ca analist de hărți pentru compania Telenav. În prezent este implicat în dezvoltarea societății civile din România, fiind cunoscut pentru fondarea comunității Corupția Ucide și a Casei Activistului.
Cei interesați să participe o pot face în urma completării unui scurt formular de înscriere, disponibil aici.
Cum se va desfășura evenimentul
16:00-17:30:
- conferință despre datele deschise, utilizarea OpenStreetMap, rolul datelor în administrarea unui oraș și cum pot cetățenii contribui;
- stabilirea obiectivelor pentru mapping party-ul din oraș și împărțirea în echipe pentru a acoperi cât mai multe zone din Bacău. Participanții urmează să cartografieze chestiuni de interes local precum accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități, cișmelele din oraș, pistele de bicicletă, monumentele istorice, coșurile de gunoi pentru deșeuri reciclabile, pomii fructiferi, stațiile de autobuz, trecerile de pietoni, aleile care lipsesc de pe hartă, statuile, picturile murale etc.
- pregătirea telefoanelor pentru cartografiere.
17:30-19:00: Mapping party – explorarea orașului pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite în procesul de cartografiere.
19:00-20:00: încărcarea datelor colectate pe platforma OpenStreetMap, împărtășirea experiențelor și stabilirea unor concluzii și planuri de viitor.
Hărțile nu sunt doar instrumente care ne arată cum să ajungem din punctul A în punctul B. Ele ne pot ajuta să vizualizăm și să folosim o mulțime de date: cișmeaua asta are apă potabilă? Unde sunt cele mai apropiate puncte de colectare selectivă? De asemenea, autoritățile pot utiliza toate aceste date și hărțile realizate pentru a planifica dezvoltarea urbană, pentru a gestiona situații de criză, dar și pentru a comunica mai eficient cu cetățenii și a-i încuraja pe aceștia să se implice în luarea deciziilor. – Andreea Ungureanu, organizator din partea SENS Bacău
OpenStreetMap este o hartă gratuită care poate fi editată și utilizată de oricine, oriunde, fiind construită și menținută de o comunitate globală de voluntari. Este un proiect open-source, ceea ce înseamnă că datele sale sunt disponibile gratuit și pot fi utilizate, modificate și distribuite de oricine, sub licența Open Data Commons Open Database License (ODbL).
Mapping party-urile sunt evenimente sociale în care participanții cu sau fără experiență se pot întâlni pentru a cartografia împreună o anumită zonă, pentru a împărtăși și a afla mai multe despre proiect.
Vax a zis
Ce onoare sa avem prezent pe chilotarul din metrou și egalitatea lui de gen.
cristi a zis
iar a aparut chilotarul asta? e si asta o varianta, campanie electorala cu chilotari. doamne fereste, cum sa votezi contrasensul asta de partid?! doamne fereste. chilotari :))))))))
iti bitzi corespondent la steagul rosu a zis
Dragii mei ar fi o idee buna sa incepeti cartografierea cu terenul din spatele Muzeului de Stiintele Naturii unde in perioada de trista amintire 1996-2004 au fost „improprietariti”
unii.
Ideal ar fi sa delimitati „proprietatile” si sa puneti niste indicatoare mari cu numele „proprietarilor” astfel incat orice bacauan sa poata veni si lase un „omagiu” scris sau material la adresa acestor „proprietari” din parcul public.
Ca sa fie totul ca la carte ar trebui amplasat si un panou cu numele organizatiilor si persoanelor care au facut posibila „improprietarirea” si mai apoi au reusit sa ascunda bacauanilor zeci de ani aceasta „afacere”.Tot pentru ca bacauanii sa poata veni si sa lase un „omagiu”scris sau material.
Ca o concluzie la Bacau coruptia a ucis parcul public.