– pentru ca elevii sa constientizeze riscurile traficului de persoane, Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Bacau, a lansat o campanie care vizeaza protectia copiilor aflati in situatie de risc
Inspectoratul General al Politiei Romane prin Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane (ANITP), a lansat campania de prevenire a traficului de minori cu mesajul „Foloseste internetul cu grija. Traficul de minori are fete ascunse”. Proiectul este implementat de Organizatia Salvati Copiii Italia, cu fonduri de la Comisia Europeana, printr-un grant de finantare Daphne si are caracterul unui proiect transnational care se desfasoara paralel in Italia, Bulgaria, Romania si Danemarca. Obiectivul general al proiectului vizeaza protectia copiilor aflati in situatie de risc si a victimelor traficului de minori, ce sint traficati in scopul exploatarii sexuale sau prin munca fortata. „Scopul specific al proiectului il reprezinta prevenirea traficului si exploatarii copiilor, in particular, a situatiilor aparute prin utilizarea noilor mijloace tehnologice (internet, telefon mobil, aparate video/foto, etc). Strategia proiectului consta in implicarea copiilor cu virsta de 14 – 18 ani, in toate etapele de construire, implementare si desfasurare a activitatilor de prevenire, plecind de la experienta acestora ca «specialisti» in utilizarea mijloacelor de comunicare moderne”, a declarat subcomisar Ion Munteanu, coordonatorul Centrul Regional Bacau.
Prezenti pe Facebook
Pentru promovarea campaniei, copiii au fost organizati pe grupe de lucru, realizind work-shopuri, un film video, un clip animat, iar la sugestia acestora au mai fost create afise, mouse-paduri, rucsaci si memory-stickuri. „A fost creata o pagina speciala pe Facebook, precum si un blog cu mesajul campaniei «Foloseste internetul cu grija. Traficul de minori are fete ascunse”.
Copii exploatati
Politistii spun ca traficul de persoane este cel mai adesea descris ca o forma actuala de sclavie, care presupune recrutarea unei persoane, transportarea acesteia intr-un alt loc si in final exploatarea, in scopul obtinerii unor foloase. Conform statisticilor detinute in acest moment de ANITP, numarul de copii traficati, ce au fost identificati in perioada 2007 – 2009, se prezinta astfel: in anul 2007 au fost traficati 292 copii, in anul 2008 s-a vorbit despre 186, iar in anul 2009 au fost identificati 176 de copii. Modalitatea de exploatare a copiilor a fost prin cersetorie, prin munca sau exploatare sexuala.
„Cauzele care favorizeaza traficul de minori tin de lipsa resurselor financiare si materiale in familie, de lipsa de afectiune, de comunicare defectuoasa parinte – copil, de familia dezorganizata sau de lipsa de incredere in propriile forte. Despre toate aceste aspecte, lucratorii ANITP Bacau le vor vorbi elevilor de liceu pe 27 ianuarie 2011, intre orele 12.30 – 14.20, in cadrul unei intilniri informale care va avea loc la Teatrul Municipal Bacovia.
Lasă un răspuns