Dr.ing. Florin ACATRINEI
producător pomi altoiţi
www.pomaltoi.ro
Ca forme de coroană utilizate la conducerea pomilor în sistemele intensive, dar şi în micile plantaţii din grădinile populaţiei, sunt recomandate tot mai mult „fusul-tufă”, „cordonul vertical” şi „fusul-zvelt”. Aceste coroane sunt utilizate în general la pomii altoiţi pe portaltoi de vigoare medie şi mică (măr, păr, piersic, dar şi la vişin, cireş, prun, altoiţi pe portaltoi vegetativi). Faţă de coroanele tip palmetă, a căror dezavantaje, expuse în articolul anterior, le-au exclus de la utilizarea lor în actualele plantaţii intesive, aceste forme de coraoane au avantajele că: sunt conduse spre tendinţa naturală de creştere a pomului, nu utilizează nişte tipare rigide, sunt mai simplu de realizat, iar elementele de schelet pot fi înlocuite şi întinerite uşor, obţinându-se astfel fructe de foarte bună calitate, iar echilibrul de creştere pe verticală a pomului putându-se menţine mult mai bine.
Forma de coroană „fus-tufă” constă în existenţa unui ax pe verticală pe care sunt inserate de la nivelul unui trunchi de 40-50 cm, un număr de 14-16 şarpante, conduse la unghiuri de 60-80 grade faţă de verticală. Distanţa între şarpante este de 15-20 cm cu o poziţionare a lor în spirală, astfel încât între şarpantele care se suprapun după închiderea unei spire să se realizeze un spaţiu de cel puţin 60 cm la soiurile cu rodire pe ramuri scurte şi 80-100 cm la soiurile cu putere de ramificare mai mare. Şarpantele sunt menţinute pe toată perioada de viaţă a pomului, pe ele sunt inserate ramurile de schelet şi de rod care vor fi mereu întinerite. Nu este o coroană foarte utilizată datorită utilizării unui număr mare de şarpante cu durată de viaţă permanentă.
Mai utilizată pentru plantaţiile superintensive este forma de coroană „cordon vertical”, care constă în existenţa unui ax vertcal, singurul element de schelet permanent, pe care sunt inserate, începând de la 40-50 cm de sol, ramurile de semischelet. Aceste ramuri de semischelet sunt mereu reîntinerite, fie prin suprimare totală şi înlocuire cu o ramură nouă crescută de pe ax, sau prin transfer pe o ramură anuală vegetativă situată la baza ramurei de semischelet care trebuie întinerită. Sunt preferate ramurile anuale care pleacă direct de pe ax. O altă variantă a acestui cordon vertical aplică o metodă de înlocuire permanentă a acestor ramuri de semischelet utilizând, ca la viţa de vie, verigile de rod. Astfel, o parte din ramurile de semischelet se lasă întregi, cu ramurile de rod pe ele, asigurând rodul , iar o parte sunt scurtate pentru a provoca creşteri anuale lungi care după formarea ramurilor de rod pe ele vor înlocui ramurile de semischelet care au avut rod. Se realizează astfel o reîntinerire permanentă a ramurilor de semischelet şi de rod, în acest mod obţinându-se în fiecare an fructe de calitate. Acest cordon vertical este foarte mult utilizat la piersic, întrucât acesta rodeşte cel mai bine pe ramuri mixte, care sunt creşteri anuale ce au pe toată lungime lor grupe de muguri vegetativi şi floriferi. La pomul tânăr, o parte din ramurile mixte formate se vor scurta în cepi la 2-3 muguri, iar o altă parte se vor lăsa să rodească. Ramurile mixte care au rodit se scurtează în cepi din care în anul următor se vor forma alte ramuri mixte, sau se vor elimina dacă avem suficiente creşteri tinere. Pe pom vor exista în proporţie egala ramuri mixte care vor rodi în cursul anului şi cepi care vor forma ramuri mixte pentru anul următor. Se menţine astfel o coroană compactă în jurul axului, cu o creştere intensă a pomului şi nu se formează ramurile scurte „buchete de mai”, care la piersic nu sunt preferate.
Forma de coroană „fusul-zvelt” este o adaptare a „cordonului vertical” pentru pomii cu vigoare mai mare de creştere şi pentru a menţine mai bine echilibrul pe verticală a pomilor, determinând o putere mai mare de creştere a bazei coroanei. Faţă de cordonul vertical, la forma de coroană fus-zvelt se formează la baza coroanei un etaj de 4-5 şarpante, la distanţe de 10-15 cm între ele pe ax, orientate pe direcţia rândului ( spre forma literei „X”) şi în unghiuri de 60-80 grade faţă de verticală. Aceste şarpante vor prelua mare parte din puterea de creştere şi de rod a pomului. Totodată pentru a lua din puterea de creştere a pomului pe verticală, axul situat deasupra celor 4-5 şarpante va fi condus în zig-zag, prin transferarea an de an a acestuia pe o ramură de 50-60 cm, situată în unghi de 30-40 grade faţă de verticală şi orientată mereu spre centrul coroanei. În formarea acestui ax nu se vor aplica scurtări, pentru a nu determina creşteri viguroase. Ramurile de pe axul de deasupra celor 4-5 şarpante vor fi conduse spre orizontală sau când sunt prea dese, cele viguroase şi cu poziţie verticală se suprimă de la inelul de creştere. Când sunt prea multe ramuri cu poziţie verticală, iar suprimarea acestora ar determina apariţia de zone goale în coroană, este necesară menţinerea acestora şi orizontalizarea lor. Orizontalizarea ramurilor se realizează prin legarea lor cu sfori sau fire plastifiate, greutăţi şi alte mijloace. Aceste ramuri vor deveni ramuri de semischelet pe care se vor forma ramurile de rod. Aceste ramuri de semischelet vor fi întinerite ca în variantele descrise la cordonul vertical. Această formă de coroană am aplicat-o cu succes şi la mărul altoit pe M106 ca şi la părul altoit pe gutui vegetativ.
Pentru susţinerea acestor forme de coroană se utilizează spalierul format din stâlpi din beton la distanţe de 15-18 m între ei pe rând, pe care este fixată o sârmă la înălţimea superioară a pomilor (2,3-3 m) sârmă care va fixa capetele tutorilor de lemn tratat, cu diametrul la bază de 7-8 cm şi amplasaţi la fiecare pom. Lungime lor va fi dată de înălţime la care vom conduce pomii, înălţime la care am fixat şi sârma, la care se adaugă adîncimea la care vor fi introduşi în sol (40-50 cm). De spalier se va fixa şi sistemul de irigaţie prin picurare, iar dacă se va monta şi sistemul antigrindină stâlpii vor fi mai lungi şi construiţi de firme specializate. La pomii cu un sistem radicular bine format, cum este marul altoit pe M 106, şi în zone mai adăpostite de vânt, la aplicarea acestor forme de coroană s-a putut merge fără utilizarea spalierului, dar ajutându-ne pentru susţinerea pomilor tineri prin legarea ramurilor, pentru orizontalizare, între pomii de pe acelaşi rând.
Lasă un răspuns