Mioara Manea, consilier juridic în cadrul Instituției Prefectului – județul Bacău și fost prefect al județului Neamț a declarat război Baroului Bacău, revoltată că i-a fost respinsă cererea de primire în avocatură. Baroul Bacău susține că Manea a încercat un artificiu – și-a suspendat activitatea în Prefectură, în loc să înceteze definitiv activitatea, doar pentru a intra în Barou, fără o intenție reală de a practica avocatura.
Cătălina CHIFU
Conflictul dintre Mioara Manea și Baroul Bacău este mai vechi, de prin 2010, când aceasta a vrut să intre în avocatură fără examen, așa cum permite legea celor care au îndeplinit funcția de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel puțin zece ani. Consiliul Baroului a dat însă aviz negativ, iar divergențele s-au mutat în instanță. În 2012, Curtea de Apel Bacău i-a dat dreptate consilierului juridic din Prefectură și a obligat Consiliul Baroului Bacău să emită decizie de primire în profesia de avocat a Mioarei Manea, cu scutire de examen. Baroul Bacău și UNBR au făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar, pentru că nu au plătit taxa de timbru, a fost anulat. Conflictul părea stins, însă, anul acesta la instanțele din Bacău s-a înregistrat o nouă acțiune făcută de Mioara Manea tot împotriva Baroului Bacău. Acțiunea a fost trimisă la ÎCCJ, care va trebui să soluționeze conflictul dintre Tribunal și Curtea de Apel, după ce ambele instanțe și-au declinat competența de judecare a acestui dosar. Mioara Manea reclamă, de această dată, că, după sentința ÎCCJ, Baroul a dat o decizie prin care îi pune în vedere ca în termen de două luni să facă dovada că nu se află în stare de incompatibilitate, așa cum prevede și legea de altfel. La începutul anului, Manea a cerut înscrierea pe Tabloul avocaților definitivi și a anexat documente (adeverință de la Prefectură și declarații pe propria răspundere) prin care arată că nu desfășoară activități salarizate în cadrul altor profesii. „Cu toate că am dovedit că nu mă aflu în stare de incompatibilitate – spune Manea în acțiune – mi s-a refuzat soluționarea cererii. Au trecut peste 30 de zile de la depunerea acestei cereri, perioadă în care eu am fost și sunt lipsită de orice venituri salariale, iar Consiliul Baroului nu mi-a soluționat nici pozitiv, nici negativ cererea, prejudiciindu-mă în mod evident. Începând din 2010, când am depus cererea de primire în profesia de avocat, Baroul Bacău a avut o conduită nelegală, arbitrară în ceea ce mă privește, conduită care a fost sancționată atât de UNBR, cât și de instanța de judecată, comportament care evident continuă și în prezent. Deși mi s-a admis cererea de primire în profesie, nu mi s-a dat și dreptul de exercitare a profesiei și s-a refuzat în mod abuziv cererea de înscriere pe Tabloul avocaților. Începând din 15 ianuarie 2014 nu mai desfășor activități salarizate, iar tergiversarea soluționării cererii și interpretarea legii după bunul plac sunt de natură să mă prejudicieze grav, deoarece eu sunt singur întreținător de familie, nefiind în această perioadă nici asigurată medical.”
„Mioara Manea a încercat artificiul suspendării”
Decanul Baroului Bacău, Gigi Candet, are însă o altă variantă. De fapt, explică acesta, Mioara Manea nu a intenționat niciodată să practice avocatura, ci a vrut doar să intre în Barou. Și pentru aceasta, „ca și alți solicitanți, a încercat artificiul suspendării din funcția pe care o deține în cadrul Instituției Prefectului, ca o soluție pentru incompatibilitate, deși textul de lege prevede clar inexistența vreunui raport de muncă pentru accesul în Barou și înscrierea în Tabloul avocaților cu drept de exercitare a profesiei – arată Gigi Candet.” El crede că Mioara Manea, după ce ar fi fost trecută pe Tabloul avocaților, ar fi revenit în funcția publică și ar fi solicitat să fie trecută pe lista avocaților incompatibili. De altfel, de acest artificiu s-a folosit și Ovidiu Popovici, secretarul municipiului Bacău, iar cererea de intrare în Barou i-a fost acceptată. „Este într-adevăr un precedent de care încearcă să se folosească toți. Popovici a fost primit în Barou, acum câțiva ani în urmă. Nu eram eu decan. Acum nu se mai poate așa. A mai încercat cineva, ne-a dat și în judecată și a pierdut la ÎCCJ. Legea este clară”, spune decanul Baroului, Gigi Candet.
Lasă un răspuns