Cel mai mare angajator și plătitor de taxe la bugetul local din orașul Comănești, județul Bacău, este Holzindustrie Schweighofer Baco. Din anul 2010, întreprinderea face parte din Grupul Schweighofer și a devenit și cel mai mare producător de panel din lume.
Holzindustrie Schweighofer (HS), cu fabrici la Sebeş, Rădăuţi, Reci, Comăneşti, Siret, Hallein (Austria) și Kodersdorf (Germania), face eforturi de reasociere la Forest Stewardship Council (FSC), organizație internațională foarte influentă ce dă certificate de exploatare legală a lemnului. În februarie, FSC a decis dezasocierea.
„Facem eforturi care sperăm să fie apreciate. Cu toții ne dorim să nu mai fie tăieri ilegale. Ceritificatul FSC asigură clientul final că lemnul provine dintr-o sursă legală, ceea ce dorim și noi”, a spus Dan Bănacu – director general Holzindustrie Schweighofer SRL.
O vizită la fabrică
Managerul a precizat și că măsurile luate la nivelul grupului, unde nu mai puțin de 70 de angajați verifică proveniența materiei prime, depășește orice standard din Europa.
După ce, la începutul anului 2017, a prezentat măsurile pe care le-a luat pentru protecția pădurilor, conducerea HS a invitat presa la fabrica din Comănești, pentru a-și devoala activitatea și modul de implicare în viața comunității.
Gazdele ziariștilor au fost Dan Bănacu – director general Holzindustrie Schweighofer SRL, Alexandru Agache – director Holzindustrie Schweighofer Baco, Bogdan Ababei – director de vânzări Holzindustrie Schweighofer Baco și Cristi Higiu – Director tehnic Holzindustrie Schweighofer Baco.
La eveniment, a participat și Viorel Miron, primarul din orașul Comănești. Edilul s-a declarat mulțumit de activitatea HS, care are 750 de angajați și este agentul economic cel mai important pentru bugetul local. HS Baco a contribuit cu un milion de euro la modernizarea spitalului din Comănești, dar și cu alți circa 700.000 de euro la diferite proiecte ale comunității.
Firma plătește asigurări private pentru salariați
Dan Bănacu – director general Holzindustrie Schweighofer SRL, a prezentat activitatea Grupului Schweighofer și a precizat că la Comănești se face o prelucrare superioară a lemnului de rășinoase. Fabrica a fost cumpărată în 2010 și imediat s-au investit 25 de milioane de euro, iar numărul de salariați a crescut la 750 de persoane.
În afara condițiilor de muncă obligatorii prin lege, firma le plătește tuturor angajaților asigurări private de sănătate, care-i ajută la consultații, analize, intervenții chirurgicale șamd.
De unde e lemnul
„Noi nu avem drujbe în dotare, nu cu asta ne ocupăm”, a subliniat Bănacu. Din totalul de lemn care se taie în România, HS cumpără pentru prelucrare doar 9 procente. „Nu tăiem lemn, ci cumpărăm, iar aproape 60% din acesta este de import. Vagoanele cu bușteni care se văd de fapt vin în România, nu pleacă!”, a precizat director general Dan Bănacu.
Lemnul este adus la același preț ca de la furnizorii români, din Germania, Austria, Cehia, Bulgaria și Slovacia. Se importă chiar și cherestea. De asemenea, chiar și când cumpără din țară, HS nu acceptă lemn tăiat din parcurile naționale, deși legea permite exploatarea.
Ce este panelul și măsura luată de IKEA
Gazdele de la Comănești au povestit că marele producător și comerciant de mobilă IKEA a luat o decizie radicală, când a început să acorde garanție de 2 ani la mobilă, iar clienții reclamau că li se îndoaie rafturile. Cauza era că acele rafturi erau făcute din celebrul PAL. Imediat, materialul a fost înlocuit cu PANEL, un panou multistratificat, cu miez din lemn-lemn.
În acest moment, cel mai mare producător de panel, la nivel mondial, este Holzindustrie Schweighofer Baco, din Comănești. Ca materie primă, nu se folosesc în fabrică bușteni, ci se cumpără direct cherestea.
„Fragmente de panel s-au găsit în piramidele egiptene”, a spus Alexandru Agache – director Holzindustrie Schweighofer Baco. De altfel, panelul este denumit și „placa tâmplarului”. Principala calitate a acestui material: e mai ușor ca lemnul și nu se curbează ca palul.
Un alt avantaj – ecologic – față de PAL este că se folosește mult mai puțin clei. Panelul câștigă tren și în fabricarea ușilor și tocurilor de uși, care când sunt făcute din MDF nu rezistă la apă.
De pe poarta fabricii din Comănești, pleacă lunar 300 de camioane de panel, care ajunge în 50 de țări, de pe patru continente.
Iuliana a zis
succes Schweighofer holz si sper sa continuati lucrurile bune pe care le-ati facut la Comanesti
Alexandru a zis
indiferent de ce zic gurile rele, austriecii au ridicat mult judetul din punct de vedere economic
ionut a zis
Gurile alea rele… au aratat dezastrul lasat in urma de taierile ilegale. Va bucurati ca aveti un loc de munca, nu zic nu. Dar cu ce pret?
adrian a zis
da’un interviu cu Greenpeace sau Agent Green nu aveti? Asa, spre comparatie!
Nicu a zis
Verdeinpix asta care tot critică ce a făcut pentru România?
Nu i-am vazut să se ia de guvernele anterioare care au permis taierea pădurilor! Nu i-am văzut sau auzit să se ia de vre-un bos de la Romsilva sau alte ocoale private care au vandut masa lemnoasă.
În primul rand Swaiti asta nu a intrat in paduri. Au intrat tot romanasi de ai nostrii, deci tot noi am incalcat legile. Si cine ne-a verificat?
Tot ai nostrii. Si dam in austriac, ca ne-a taiat padurile, si le-a vandut dar el nu a facut altceva decat sa profite de sistem.
Și daca tot esti asa de documentat ma adriane, in ce an a ras SCHWEIGHOFER padurile de pe VALEA MUNTELUI? Stie cineva?
Sau poate nu el a defișat totul de la noi?
Mai sa fie!!! De lemnul carat cu vagoanele de CFR direct in port , sau de afirmatii de genul ”o sa fac desert aici la voi” nu ai auzit??
Maria a zis
bravo Schweighofer, ce-ati facut pentru spital este cu adevarat deosebit, iar oamenii apreciaza
MAFIA la BUGET a zis
– Interesant e ca acum aprox. 2 luni , aceiasi oameni de la lemnarie , declarau ca importa butuci 80/100 din Ukraina , dupa retragerea certificatului … !
– Cum au uitat acum acest lucru , la asemenea importuri ?
– Si nu au fost acuzati ca taie cu drujba – ca UDMRistii prin padure – , ci ca fac trafic si specula cu busteni …
– au ba …- se uita repede esenta lemnoasa …