Depozitul de deșeuri de la sudul Bacăului arde de circa 45 de ore și nu se poate estima când va fi lichidat incendiul. Deși i se spune groapă de gunoi, locul este de fapt un munte de deșeuri în mare parte combustibile (plastic, textile etc).
Pompierii intervin în schimburi de 12 ore de sâmbătă după-amiază și din fericire niciun salvator nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.
Potrivit cpt. Andrei Grecu, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, pe muntele de deșeuri nu se mai văd „limbi de flăcări” și fumegă doar focarele de adâncime. Intervenția este îngreunată de mai mulți factori, unul foarte important este panta abruptă, de 75-85 de grade, aproape imposibil de abordat de pompieri.
Stratul de gunoi are 1-2 metri și în mod normal trebuie răscolit și căutat fiecare focar ascuns, dar e foarte greu, din cauza pantei. Mașinile de intervenție ale ISU sunt grele, există pericolul ca, înaintând, să se afunde, însă aici intervin utilajele primăriei, care se străduiesc să mențină practicabile căile de acces.
Vântul stârnit de două zile are avantajul că bate în așa fel încât pompierii sunt protejați la baza muntelui și nu au nevoie să poarte masca pe figură și tuburile de oxigen în spinare. De asemenea, direcția vântului a ferit Bacăul de fumul toxic. Dezavantajul evident este că vântul întețește focarele.
Ploaia de luni dimineață a ajutat foarte puțin, pentru că e nevoie de cantități mult mai mari de apă pentru stingerea indendiului.
De ce a luat foc groapa de gunoi
În acest moment, pompierii sunt preocupați să lichideze incendiul, după care o comisie va anunța cauza probabilă. Cpt. Andrei Grecu a menționat pentru Ziarul de Bacău câteva posibile cauze: autoaprinderea, de la căldură, dat fiind că gunoiul emană gaz metan rezultat din procesul de fermentație, aprindere prin efectul de lupă al deșeurilor de sticlă, folosirea focului deschis șamd.
„Toate ipotezele vor fi luate în calcul”, a precizat cpt. Grecu. Ancheta se va face după stingerea incendiului.
Lasă un răspuns