Condițiile de cazare pentru pacienții din municipiul Onești, dar și din comunele învecinate s-au îmbunătățit considerabil, după ce patru secții ale Spitalului Municipal, vechi din 1965, au fost modernizate printr-o investiție de peste 1,1 milioane de euro. Fondurile au fost alocate în cea mai mare parte de Consiliul Județean Bacău.
Joi, 5 aprilie 2018, au fost inaugurate secțiile de Medicină internă, Neurologie și ORL- Oftalmologie ale Spitalului Municipal „Sfântul Ierarh Dr. Luca” Onești. Investiția, în valoare totală de 1,1 milioane de euro, a fost realizată în baza asocierii Consiliului Județean Bacău cu Municipiul Onești aprobate încă din 2014.
Investiția a fost finanțată în proporție de 90% de către Consiliul Județean Bacău, cu excepția documentației de avizare a lucrărilor de intervenții, a expertizelor și a altor studii de fundamentare, realizate din fonduri locale.
„Personalul să aline și să-i primească cum se cuvine pe pacienți”
Momentul inaugurării a fost marcat printr-o conferință de presă a conducerii spitalului, a oficialităților locale și județene, dar și a unor parlamentari care au avut o contribuție la proiect.
Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onești, a afirmat că lucrările au decurs bine, dar „cu sincope remediate între timp”. Edilul a precizat că firma care a câștigat licitația nu s-a ținut de contract și a întârziat lucrările.
„Consiliul Județean a fost încă o dată alături de municipiul Onești, pe lângă modernizarea Compartimentului Primiri Urgențe (inaugurat în 2017 – n.n)”, a spus Gnatiuc. El a amintit că asocierea cu Consiliul Județean s-a realizat în 2014, când președinte era actualul senator Dragoș Benea. Acum, în 2018, s-a pus bazele unei alte asocieri, pentru modernizarea stației de ambulanță.
Oana Secară, managerul spitalului, a spus că modernizarea are drept scop îndeplinirea criteriilor legale referitoare la cazarea pacienților. „Secțiile modernizate erau cele cu cel mai mic grad de îndeplinire a standardelor de cazare”, a spus Secară. Peste doi ani, unitatea va intra din nou în procedură de acreditare.
Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, a făcut referire la întârzierea lucrărilor, dar a concluzionat că „totul e bine când se trmină cu bine”. Asocierea s-a semnat în 2014, în mandatul precedentului președinte, Dragoș Benea, de la care a preluat derularea procedurilor de achiziții publice care nu au fost scutite de contestații. Contractul de execuție s-a semnat chiar în urmă cu un an, pe 5 aprilie 2017, iar câteva zile mai târziu s-a dat și ordinul de începere a lucrărilor.
Președintele Brașoveanu și-a mai exprimat speranța ca, după investițiile realizate, „personalul să aline și să-i primească cum se cuvine pe pacienți”.
Senatorul Dragoș Benea, fost președinte al Consiliului Județean Bacău, a vorbit despre momentul 2016, când administrația locală a fost schimbată, în urma alegerilor câștigate de primarul Nicolae Gnatiuc. „Acum, este o administrație mai puțin zgomotoasă, dar mai eficientă”, a apreciat Benea.
Senatorul a amintit că, în urmă cu câțiva ani, Oneștiul avea mari probleme cu salubrizarea și serviciile de apă canal. „În urmă cu 4-5 ani, s-au ratat pași importanți pentru acest oraș. În Onești, salubrizarea e mai bună decât în Bacău, în acest moment”, a spus fostul președinte CJ. Și în domeniul apei și canalizării „lucrurile arată bine”, a mai afirmat Dragoș Benea, cu referire la recenta preluare a serviciului de către RAJA SA Constanța.
„Sănătatea a fost și este o prioritate pentru Consiliul Județean Bacău. Spitalele din Onești, Moinești și Bacău sunt 3 piloni importanți ai sistemului sanitar din județ”, a spus senatorul Benea. Referitor la stagnarea unor investiții din cauza constructorilor, fostul lider de la Consiliul Județean a afirmat că ar trebui evidențiați și nu huliți constructorii locali care își fac lucrările în termen.
Spitalul Municipal Onești dispune de o capacitate de 573 de paturi și funcționează într-o clădire centrală pusă în funcțiune în anul 1965, în suprafață construită de 3800 mp, cu subsol+parter+7 etaje, căreia i s-au alăturat în anul 1970, respectiv 1980, alte două corpuri de clădire: clădirea Boli infecțioase cu o suprafață construită de 3.000 mp și clădirea Maternității, cu o suprafață de 1.800 mp.
Datorită suprafeței mari a spațiilor și a lipsei fondurilor necesare realizării unor lucrări de modernizare complete și unitare, s-a recurs la execuția etapizată a acestora, pe secții medicale. Investiția realizată a vizat modernizarea următoarelor secții: MEDICINĂ INTERNĂ – cu o capacitate de 66 paturi; NEUROLOGIE – cu o capacitate de 47 paturi; ORL-OFTALMOLOGIE – cu o capacitate de 38 paturi. Aceste secții nu au beneficiat până acum de nici un fel de lucrări de acest tip, astfel încât, atât finisajele cât și instalațiile interioare erau uzate fizic și moral.
Lucrările de intervenție care au fost realizate au vizat modernizarea infrastructurii medicale pentru îndeplinirea exigențelor minime necesare în vederea obținerii acreditării de către Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor.
Lucrările de proiectare au fost efectuate de către VANEL EXIM SRL Bacău și realizate de firma de construcții CONEST SA Iași.
Onesteanul a zis
Ce ati facut voi Secara si ceilalti ? Spitalul e din 1965 . Trebuie sa stai 5 ore la urgenta. Ce faci Secara ? calcule cat ti-a cresut salariul . Sa deveniti o unitate de invidiat si apoi sa jubilati. Ex. Moinesti , Comanesti