Thermoenergy Bacău a pus în funcțiune grupul de cogenerare cu ciclu combinat, care a început să producă deja, atât energie termică, cât și energie electrică, a anunțat, miercuri, primarul Cosmin Necula. Din energia electrică vândută, se vor recupera 15 milioane de lei pe care Primăria Bacău îi cheltuiește anual de la bugetul local. Reușita a fost numită de edil drept „o gură de aer pentru bugetul Bacăului”.
Investiția a fost începută în 2011, dar a fost abandonată de fosta administrație încă din anul 2013, deoarece proiectul a fost gândit greșit. Potrivit primarului Cosmin Necula, turbina avea nevoie de o alimentare cu gaz la o presiune de 6 bari, însă rețeaua inițială a fost construită pentru numai 0.8 bari.
„Lucrările au fost repornite în luna februarie a anului trecut, iar astăzi avem grupul de cogenerare funcțional datorită investițiilor realizate din resurse proprii ale municipiului Bacău”, a declarat primarul Cosmin Necula, care a invitat presa la o vizită de informare în interiorul Thermoenergy, alături de managerul Florin Pavăl.
„Noua centrală ciclu combinat are o eficiență ridicată prin comparație cu producția separată de energie electrică și termică și va reprezinta ,,o gură de aer” dacă luăm în calcul sumele imense pe care trebuie să le plătim anual pentru subvenționarea agentului termic”, a spus edilul.
Energia electrică obținută va fi tranzacționată în piața națională și va aduce în plus venituri de peste 15 milioane lei anual.
„Scădem astfel povara celor peste 70 de milioane de lei, bani de care avem nevoie anual pentru Thermoenergy, și pe care sunt nevoiți să îi suporte toți locuitorii orașului. Vreau să mulțumesc directorului general Florin Pavăl și întregii echipe de la Thermoernergy SA pentru profesionalismul și implicarea lor, fără de care nu am fi reușit să finalizam această investiție importantă”, a mai afirmat primarul Cosmin Necula.
Practic, administrația locală se apropie de finalizarea unor investiții ce au început cu renunțarea la cărbune și s-a trecut la alimentarea cu gaz metan, au continuat cu înlocuirea rețelelor din oraș (lucrare aflată la 90%) și cu închiderea inelară a magistralei Sofert cu Cornișa, care permite întreruperea locală a alimentării cu energie termică, în zona avariilor, fără să mai fie afectat întreg orașul.
Damocles a zis
CET-ul (în caz că vreunul se întrebate ce înseamnă Thermoenergy) ar trebui desființat de mult! Este o gaură neagră a bugetului, care nu e în stare să dea măcar căldură la apartamentele rămase (în minoritate) că au avarii nonstop. Ajutați populația să își ia centrale de cartier sau individuale și lăsați monoloții care mânca banii cu ghiotura să crape! Suntem printre puținele orașe ce mai au asemenea monștri! Alții se descurcă fără ele.
alta intrebare a zis
…chiar din text se vede ca aveti o problema si cu logica, trecand peste banii cheltuiti aiurea !
70 mil lei ( bani cheltuiti cu Termo ..) -15 mil lei (bani produsi de Termo) = ?
Tot contribuabilul va suporta cei 55 mil lei pierderi, nu-i asa? Banii astia pierduti anual se puteau folosi muuuult mai bine in alte directii pt orasul Bacau!
Sa va fie rusine ca va laudati cu asta. Daca era Benea, era explicabil..
In tara asta sa fi ramas numai smenarii ?
Bleah!
Thermo a zis
Așa ar fi normal, sa il inchida, dar sunt luati bani pe proiect european (Stavarache) si o sa il mai tina mult deschis. Altfel, banii vor trebui returnati, si sunt multi.
Sf. Ion a zis
Iar ? Parca a fost pus in functiune prin 2017 !
dan a zis
Locuri de munca pt membrii de partid
Geo a zis
Fumigene electorale!
Alex a zis
Mocheta cu cascheta