Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a făcut vineri o vizită de lucru în județul Bacău, la invitația deputatului PNL Mircea Fechet. Principalul subiect a fost cel referitor la investițiile din domeniul mediului din județ.
În prima parte a zilei, cei doi au avut întâlniri la prefectură cu subprefecții județului, Tudorița Lungu și Narcis Jitaru și cu viceprimarul Liviu Miroșeanu, unde au discutat despre principalele probleme de mediu din zona noastră, printre care halda de fosfogips și depozitul ecologic. De asemenea, discuții au avut loc și cu reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate ale MMAP și cu reprezentanți ai autorităților locale.
„În Bacău sistemul de gestionare a deșeurilor este pus la punct, funcțional, un adevărat exemplu de urmat. Toți trebuie să creștem eficiența acestor sisteme, depinde și de cetățean în ce măsură respectăm principiile colectării separate, astfel încât cantitățile depozitate să fie cât mai mici și cantități cât mai mari să ajungă la reciclare. MMAP va veni cu finanțare prin PNRR pentru completarea acestor sisteme, finanțare pentru insule inteligente, unde se pot depozita selectiv deșeuri colectate în marile orașe, inclusiv în Bacău. Vom veni cu tehnologii și soluții noi pentru tratarea levigatului, pentru eficientizarea acestor sisteme, vom finanța platforme de depozitare voluntară pentru alte deșeuri decât cele menajere, vom lansa ghidul prin AFM astfel încât să putem asigura absorbția fondurilor europene.”, a declarat ministrul Mediului la Bacău.
În a doua parte a zilei, ministrul Mediului și deputatul PNL Mircea Fechet, alături de subprefecții județului, Tudorița Lungu și Narcis Jitaru, au vizitat investițiile pentru gestionarea sistemelor de apă din județ. Fostul ministru al Mediului, Mircea Fechet, spune că Bacăul a avut anul acesta cel mai mare buget de investiții pentru gestionarea sistemelor de apă și că lucrările pe Valea Trotușului au fost și sunt o prioritate pentru Bacău.
„Lucrările de la barajul Poiana Uzului sunt destinate protejării oamenilor și a obiectivelor din jur de fenomenele extreme. Valoarea totală a investiției este de 18,6 milioane de lei, iar documentația urmează să fie analizată în cadrul Ministerului Mediului.
În localitatea Dărmănești, am participat, alături de domnul ministru, de primarul Constantin Toma și de viceprimarul Cosmin Paerele, la întâlniri cu primarii din zonă, pentru a discuta problema atacurilor repetate ale urșilor și soluțiile pentru intervenția rapidă în astfel de cazuri, dar și pentru managementul durabil al acestei specii.
Inundațiile repetate și dezastruoase ale Trotușului au făcut ca lucrările pe acest râu să fie o prioritate pentru județul nostru. Astfel, am revizuit stadiul lucrărilor pe Valea Trotușului în Dărmănești, Agăș și Ghimeș-Făget. Printre măsurile care se vor lua în aceste proiecte se numără apărările de mal din gabioane, ziduri din beton, praguri de fund din gabioane și recalibrarea de albie.
Investițiile realizate pe Valea Trotușului sunt unele dinte cele mai importante din acest domeniu din țară în acest an și, prin realizarea lor, ne-am asigurat, în primul rând, că cetățenii vor fi în siguranță. Îi mulțumesc domnului ministru pentru vizita extrem de productivă și pentru sprijinul pe care îl acordă proiectelor din județul Bacău, atât de necesare pentru binele oamenilor de aici.”, a declarat Mircea Fechet.
Georgeta a zis
Mirciulică, ai dat lovitura