A XIII-a ediție a Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești a continuat vineri cu o conferință festivă și comunicări științifice. Au participat peste 800 de medici, asistenți și kinetoterapeuți din țară și din străinătate, iar tema principală a fost „De la cercetarea științifică la practica medicală bazată pe dovezi”.
La conferința festivă ce a precedat sesiunile științifice, bilanțul a fost întregit cu două propuneri foarte importante atât pentru spital, cât și pentru managerul acestuia, Prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț. Directorul spitalului a fost invitat de Ministerul Sănătății să fie „vârf de lance” în reforma sistemului ce se va face în regiunea Nord-Est.
A doua veste a fost propunerea, din partea Agenției Naționale de Transplant, ca SMU Moinești să devină nu doar centru de recoltare, ci și de transplant.
La festivitatea de vineri, au participat reprezentanții ai Agenției Naționale de Transplant, dr. Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătății și președinte al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, oficiali și reprezentanți si sistemului sanitar românesc, oaspeți din Italia și Israel, dar și de la Uniunea Medicală Balcanică.
Au fost prezenți și parlamentari de Bacău (Miron Smarandache, Claudiu Ilișanu), primari de localități din județ, angajați ai spitalului gazdă.
Scurt bilanț din sălile de operații: „Pacienții sunt bine!”
Începute de joi, sesiunile științifice ale Zilelor Medicale ale SMU Moinești au continuat vineri cu intervenții din chirurgie generală, chirurgie oncologică, chirurgie laparoscopică, ginecologie, ortopedie-artroscopie și oftalmologie. Dr. Adrian Cotîrleț, managerul spitalului și gazda evenimentului științific, a anunțat că au avut loc 21 de operații pe pacienți diagnosticați cu probleme medicale complexe.
„Pacienții sunt bine”, a spus dr. Cotîrleț. El a precizat că trei dintre operații, oftalmologice, au fost realizate cu sprijinul Clubului Rotary, care a asigurat cristalinele necesare.
„Vârf de lance” în remodelarea sistemului spitalicesc
La conferința festivă, vorbitorii au subliniat calitatea medicinei care se practică la Spitalul Municipal de Urgență Moinești și au lăudat managementul și dotările unității medicale.
Dr. Corina Silvia Pop, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit despre onoarea de a fi la Moinești și a venit cu o invitație pentru managerul Adrian Cotîrleț.
„Am vrut să fiu la Moinești nu neapărat să laud spitalul, pentru că nu e meritul sistemului, ci al celor de aici, ci să-l rog pe domnul dr. Adrian Cotîrleț să fie vârf de lance în remodelarea sistemului spitalicesc din zona de Nord Est”, a spus secretarul de stat. Aceasta s-a referit la faptul că, odată cu construirea Spitalului Regional Iași, se va dovedi necesară implicarea managerului SMU Moinești, cu experiența și rezultatele sale, în restructurarea sistemului.
„Dumneavoastră știți cum se pot finanța spitalele, cum trebuie să arate acestea, îmi doresc să faceți parte din acest proiect”, a mai spus dr. Corina Silvia Pop, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Ea a venit și cu o veste bună, din acest an internările în ambulatoriu vor fi plătite la valoarea reală, la fel ca internările de zi.
Prof. dr. Eduard Apetrei, de la Institutul de Cardiologie C.C. Iliescu Fundeni, membru al Academiei de Științe Medicale, a vorbit despre condițiile vitrege în care muncesc doctorii. „Dacă un om este puternic și are disponibilitate, iată rezultatele aici, la Moinești. Mă bucur că dl. doctor Cotîrleț este apreciat de Ministerul Sănătății”, a spus dr. Apetrei. El este de lângă Bacău și a lucrat la spitalul din Onești.
Prof. univ. dr. Silviu Constantinoiu, președintele Societății Române de Chirurgie, a menționat că Zilele Medicale se află la a 13-a ediție, iar dr. Adrian Cotîrleț este născut tot într-o zi de 13: „E cu noroc pentru dânsul, dar cu noroc și pentru Spitalul Moinești, spitalul care are o înzestrare deosebită, cu personal de calitate”.
Prof. univ. dr. ing. Carol Schnakovszky, rector al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău a amintit că instituția pe care o conduce derulează un parteneriat cu SMU Moinești. „Opera chirurgului constă și în ceea ce transmite mai departe. E foarte ușor să fii profesor, e foarte greu să fii dascăl. Îi felicit pe dl. profesor Cotîrleț și pe angajații spitalului!”.
Dr. Camelia Diaconu, președinta Uniunii Medicale Balcanice, a adus un mesaj de „prietenie și colegialitate” și a considerat „absolut lăudabil” că SMU Moinești are un departament de cercetare.
Vasile Cepoi, preşedinte al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, a subliniat faptul că SMU Moinești este un etalon pe care instituția sa îl are în vedere când evaluează calitatea în domeniu.
Prof. univ. dr. Dan Florin Ungureanu, președintele Senatului Universității ”Titu Maiorescu” București, a vorbit despre sesiunea de comunicări științifice ale medicilor rezidenți și a înmânat premiul de 1.000 de lei câștigătoarei competiției, dr. Diana Belciu, cu o lucrare despre cancerul pulmonar.
„Această conferință reprezintă un imbold teribil pentru medicii care vor să se afirme”, a apreciat prof. univ. dr. Dan Florin Ungureanu.
Dr. Virgil Răzeșu, 86 de ani, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România și al Academiei de Medicină din România, despre care dr. Adrian Cotîrleț a precizat că i-a fost mentor: „Vin la Moinești pentru că sunt ai mei, avem un limbaj comun, același dorințe și năzuințe.
Prof. Eyal Mishani, șeful Cercetării de la spitalul Hadassah (Israel), a vorbit despre viitoarele colaborări cu SMU Moinești și s-a declarat fericit să viziteze spitalul.
Prof. Luciano Poli, de la Universitatea din Pisa, i s-a adresat direct dr. Cotîrleț: „Când v-am cunoscut, acum două zile, mi-ați făcut impresia unei persoane foarte tenace și mi-ați demonstrat cum ați revoluționat spitalul din Moinești!”.
Centru de transplant organe la Moinești
Prof. dr. Radu Deac, președintele Agenției Naționale de Transplant, realizatorul primului transplant cardiac din România, a lăudat legătura foarte bună pe care o are cu centrul de prelevare de la SMU Moinești și a venit cu o propunere foarte interesantă: „Să sperăm că vă veți gândi nu numai la prelevare, ci și la transplant de organe, mai ales de țesuturi, dar mă gândesc și la transplantul de rinichi”.
Senatorul Emanuel Gabriel Botnariu, membru în Comisia de Sănătate: „Ne dorim reîntoarcerea medicilor. Am văzut aici, la Moinești, că medicii se întorc, deoarece au condiții”.
Senatorul de Bacău Miron Smarandache i-a mulțumit managerului Adrian Cotîrleț pentru „dârzenia și tenacitatea” cu care organizează în fiecare al Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești.
Conferința a fost urmată vineri (și va continua sâmbătă) de sesiuni științifice, pe mai multe teme, „Proiecte pe patologie infecțioasă dezvoltate în județul Bacău”, „Comorbiditatea în medicina internă”, „Cancerul pulmonar, întotdeauna o provocare”, „Managementul pacientului pediatric oncologic în Secția de Terapie Intensivă”, „Noi cercetări și realizări în domeniul reabilitarii neuromotorii” etc.
Lasă un răspuns