Frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii lanțului de bricolaj Dedeman, au preluat un pachet de 20% din acțiunile companiei Moldova Farming SRL Bacău, ce deține aproape 8.000 hectare de teren arabil, potrivit globalmanager.ro.
Moldova Farming este controlată de Comfert Agricultura SRL din Bacău, ferma familiei Grigoriu, condusă de Cătălin Grigoriu, cunoscut pilot de raliuri și fost proprietar la Pambac SA Bacău. Fraţii Pavăl au intrat ca acționari minoritari prin intermediul companiei PIF Industrial SRL Bacău (Pavăl Investiții Financiare), unde dețin fiecare câte 50% din părțile sociale.
Potrivit termene.ro, PIF Industrial Bacău a cumpărat 5% de la Lucian Florea (omul de afaceri cunoscut pentru „Mere Itești”) și 15% de la Comfert Agricultură SRL (care este cu totul altceva decât Comfert SRL, preluat în urmă cu aproape doi ani de grupul irlandez Origin Enterprises).
Noul acționariat al Moldova Farming SRL este: Comfert Agricultură SRL – 80% și PIF Industrial Bacău – 20%. Lucian Florea a ieșit complet din afacere, ca asociat direct.
Moldova Farming SRL a raportat pentru anul 2016 o cifră de afaceri de 17,3 milioane de lei (3,8 mil. euro) și un profit net de 4 milioane lei (0,9 mil. euro) din activitățile de cultivare a cerealelor.
O afacere „naționalistă”
Contactat de Ziarul de Bacău, Cătălin Grigoriu, care deține 20% din Comfert Aricultură SRL, a precizat că Moldova Farming SRL Bacău are în plan să cumpere teren agricol și să îl lucreze, astfel încât pământul să le rămână investitorilor autohtoni. „Achiziția are o latură naționalistă, pentru ca terenul să fie la români și să fie lucrat de români”, a precizat Cătălin Grigoriu.
În opinia omului de afaceri, de la aproape 8.000 de hectare, se va ajunge la 10-12.000 de hectare, pentru care se vor face noi achiziții. „Noi oferim prețul pieței, cel de azi, nu cel de mâine”, a ținut să puncteze Grigoriu. În opinia sa, este mare nevoie de comasarea terenurilor, pentru o mai bună exploatare.
Moldova Farming SRL Bacău va exploata terenurile intensiv, va investi în irigații, supraveghere prin satelit etc. Este posibil ca participarea celor doi acționari de la Dedeman să nu rămână doar la 20%. Administratorul societății este Cătălin Grigoriu, după cum se menționează în Monitorul Oficial.
Ce investiții a mai făcut Dedeman
În februarie, Dedeman a plătit 2,3 mil. euro pentru preluarea unui pachet de 28,9% din producătorul de blocuri ceramice Cemacon. Recent, proprietarii Dedeman au cumpărat 0,68% din acțiunile Transelectrica și a ajuns la un pachet de 5,56% din transportatorul național de electricitate, companie controlată de către statul român. Pachetul Dedeman în Transelectrica are o valoare de piață de aproximativ 25 de milioane de euro.
Anunturi Monitorul Oficial a zis
Niste oameni care ar trebui sprijiniti de Guvernul Romaniei, pentru a incuraja mai mult productia locala