Băcăuanii cu inițiative care vor să aducă o schimbare orașului pot subscrie la proiectul „Inițiative comunitare” derulat de Fundația Comunitară Bacău. Organizația a anunțat deja lansarea licitației de proiecte destinate diverselor inițiative locale.
„Așteptăm de la diverse grupuri de băcăuani, organizate formal sau informal, inițiative – a declarat Mihai Căprioară, directorul Fundației Comunitare Bacău. Vrem să vedem pentru ce sunt dispuși să se implice băcăuanii. Avem o sumă de 20.000 de lei, pe care încercăm să o implementăm în șase – opt proiecte care să schimbe ceva în Bacău. Domeniile vizate sunt educație, civism, antreprenoriat social, însă fără a se limita doar la acestea, atât timp cât ideile vor corespunde criteriilor de implicare comunitară”.
Prin urmare, sunt eligibile pentru finanțare ONG-urile din județ, asociațiile de proprietari, dar și oricare grup de inițiativă format din cel puțin trei persoane, care ulterior va putea identifica o organizație-gazdă din Bacău care să asigure suportul contabil pentru implementarea proiectului finanțat. Înscrierea proiectelor finanțabile prin programul „Inițiative comunitare” se va face în două etape: una care presupune completarea unei scrisori de intenție ce va fi depusă până cel târziu pe 14 iulie și alta care constă în completarea unei cereri de finanțare ce va fi depusă până pe 1 august. Un comitet va juriza toate inițiativele, doar cel mult opt dintre acestea având șansa să fie susținute financiar prin acest program. Acestea pot fi finanțate cu sume cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei. Pentru stimularea responsabilității, va fi nevoie de o contribuție financiară a aplicantului de cel puțin 10 la sută din valoarea proiectului, alte zece procente putând fi sub forma contribuției în natură (voluntariat, donații materiale etc).
Proiectele pot fi implementate pe o durată de cel mult șase luni. „În aceste șase luni – spune Sebastian Șufariu, președintele Fundației Comunitare Bacău – ne dorim să testăm piața comunitară. Să vedem care sunt nevoile comunității și, de ce nu, să stimulăm dorința de a avea inițiative. E fascinant pentru că, puțin câte puțin, putem schimba oarecum lumea în care trăim. În plus, energia declașată cred că până la urmă va fi benefică atât tinerilor, grupurilor deja formate care au o anumită experiență, cât și celor care poate până acum nu au avut acces la o finanțare. Și asta deși au avut idei, au dorit să schimbe ceva, pe scara blocului, pe stradă, să planteze un copac, să scrie o carte sau să regizeze ori să joace o piesă de teatru”. (Florentin RADU)
Razvan a zis
Buna ziua,
Imi puteti comunica daca se poate de unde sunt fondurile respective. Face parte dintr-un alt program sau este o initiativa personala a organizatiei Fundatia Comunitara?
Va multumesc
Ziarul de Bacau a zis
Fonduri proprii atrase din donatii si actiuni caritabile. Este initiativa „personala”