Cei opt membri ai Grupului de Actiune Locala (GAL) „Siret”, constituit de comunele Tamasi, Buhoci, Horgesti, Faraoani, Racaciuni, Parava, Orbeni si Valea Seaca pentru a candida la obtinerea statutului de GAL pregatesc o noua „ofensiva’ de informare a populati in legatura cu acest proiect. Marti, 7 septembrie, grupul a avut o noua intilnire de lucru, la Gioseni. „Sintem – ne-a declarat reprezentantul legal al GAL Siret, Lucian Chereches, administratorul societatii Maglan Bacau – in faza in care vrem sa finalizam Strategia GAL-ului. Vom mai reviziu proiectele de incadrat in Strategie (circa 60), prin care urmarim crearea de noi locuri de munca”.
La depunerea dosarului de candidatura au aparut noi conditii, prin care se cere atragerea de noi parteneri. Nu din domeniul public, ci din cel privat si civil. Astfel de parteneri cauta si GAL Siretul , care tocmai a intocmit o lista cu potentialii colaboratori. „O vom discuta la intilnirea de saptamina viitoare, care va avea loc la Racaciuni – a precizat administratorul de proiect. Avem, insa, intentia sa pornim o campanie mai ampla de informare a populatiei, fata de ceea ce am intreprins pina acum prin chestionarele impartite in toate localitatile. Vrem sa punem banere la intrarile in fiecare comuna, sa impartim afise si pliante de informare, sa organizam chiar o dezbatere publica, in patru comune”.
La coada la GAL-uri
Concurenta pe candidaturile GAL este foarte mare. In toata tara vor fi admise numai 80 de proiecte. Din judetul Bacau concureaza patru asemenea proiecte, doua concepute pe valea trotusului, de la Urechesti la Ghimes, unul pe Valea Bistritei, iar cel de-al patrulea fiind GAL Siret, dar era vorba si de un al cincilea. Dosarele de candidatura se depun pina pe 29 octombrie. Pina pe 30 septembrie, insa, toate GAL-urile din judet trebuie sa finalizeze tot ce tine de contractele cu Oficiul Bacau al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Cea mai importanta piesa in acest dosar este strategia de dezvoltare a zonei. Candidatii obtin puncte importante pentru teritoriul GAL-ului, pentru parteneriatele incheiate, pentru strategie si pentru ideile inovative din strategie. „Am intrat ultimii in joc – spune Lucian Chereches – dar avem mare incredere ca vom reusi. Ne-am impotmolit, la un moment dat, din cauza resurselor financiare de care dispuneam, dar problema s-a rezolvat in luna august, dupa care am inceput sa continuam cu actiuni care trebuie neaparat de facut in proiectul semnat cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, pentru banii pe care ii vom primi pentru a pregati dosarul de candidatura. Am avansat, astfel, mult, mai ales dupa vizita de documentare pe care am facut-o in Spania, luna trecuta. Am vazut cum functioneaza un GAL aflat in stadiu foarte avansat de functionare, ce proiecte au atras prin aceasta forma de asociere. Mi-am dat seama ca, la noi, inca nu prea se stie in ce directie trebuie sa se actioneze. Noi, insa, am beneficiat si pina acum de sprijinul unor parteneri din Spania, Asociatia de tineri agricultori Asaja”.
Sprijin de 49.000 de euro
„GAL-urile sint entitati care reprezinta parteneriate public-private, constituite din reprezentanti ai sectorului public, privat si civil, desemnati dintr-un teritoriu rural omogen, care trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte privind componenta, teritoriul acoperit si care vor implementa o strategie integrata pentru dezvoltarea teritoriului” – este definitia care apare pe siteul APDRP. Ele beneficiaza de Submasura 431.1 din FEADR (Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala), care sprijina constructia de parteneriate public-private, elaborarea strategiilor de dezvoltare locala si pregatirea planului de dezvoltare locala in vederea participarii la selectie a GAL-urilor, dar si de Submasura 431.2 – Functionarea GAL, dobindirea de competente si animarea teritoriului, dupa ce acestea au fost selectionate. GAL-urile beneficiaza de sprijin pina in momentul selectiei, pentru constructie de parteneriate, elaborare de strategii integrate si finantare de studii pentru pregatirea dosarelor de candidatura. Fiecare GAL are o finantare de 49.000 de euro in aceasta prima etapa.
Lasă un răspuns