• profesorii fumători vor putea să-și satisfacă viciul numai în locuri special amenajate • în caz contrar, aceștia sînt pasibili de amendă cuprinsă între un milion și cinci milioane de lei • elevii prinși cu țigara în gură vor trebuie să efectueze 20 de zile de muncă în folosul școlii
Debutul celui de-al II-lea semestru al anului școlar va aduce vești proaste pentru dascălii fumători: interzicerea fumatului în locuri publice. Odată intrată în vigoare, Legea pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun îi obligă pe fumători să-și astîmpere setea de țigară doar în locuri special amenajate, care trebuie să fie „astfel construite încît să nu permită pătrunderea aerului viciat în spațiile publice închise” și „să fie ventilate corespunzător, astfel încît nivelul noxelor să fie sub nivelurile maxime admise”.
În ceea ce privește fumatul numai în locuri special amenajate, problema pare a fi, cel puțin în școlile din mediul urban, rezolvată, atît timp în nici o școală profesorii nu mai fumează în cancelarie sau pe holuri. De altfel, inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu spune că „doar în școlile de la sate profesorii mai fumează în cancelarie, dar situația se va schimba și aici”. Un aspect ceva mai aparte îl constituie birourile directorilor de școli sau chiar a inspectorului general Ghiorghi Iorga. Cunoscut ca mare amator de țigări, șeful Inspectoratului Școlar spune că, de voie, de nevoie, nu va mai fuma în timpul ședințelor Consiliului de Adminsitrație, dar se va mai gîndi dacă va institui aceeași măsură și în cazul propriului birou. „Trebuie văzut dacă biroul meu este sau nu spațiu public. Nici măcar audiențele nu le țin aici”, ne-a declarat inspectorul general Ghiorghi Iorga.
O altă problemă referitoare la spațiile destinate fumătorilor ține de amplasarea acestora. Multe dintre școlile din Bacău au transformat o încăpere în fumuoar, însă există încă unități de învățămînt, precum Liceul Pedagogic, de exemplu, în care locul pentru fumat este amplasat în holul cancelariei. Drept urmare, profesoara Ancuța Toderiță, directorul fostei Școli Normale și-a „spart” ieri mintea pentru a găsi un loc cît mai convenabil și, în același timp, legal, pentru colegii fumători. Locația finală nu a fost, deocamdată, găsită, dar de pe lista de propuneri nu au lipsit ideile ceva mai năstrușnice gen „afară, sub un șopronel”.
La Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, conducerea liceului s-a dovedit a fi chiar „mai catolică decît Papa” și i-a „exilat” pe profesorii fumători într-o încăpere aflată la capătul culoarului din aripa stîngă a școlii. „Pînă acum cîteva luni, locul pentru fumat era amenajat într-o latură a holului central, dar le-am spus profesorilor fumători că vine legea împotriva fumatului și trebuie să-și găsească alt loc. Am așteptat propunerile lor vreo două zile dar, cum nu am primit nici una, i-am mutat în încăperea actuală. Din fericire, nimeni nu a avut nimic de obiectat”, povestește profesoara Margareta Neacșu, director al Colegiului Național „Vasile Alecsandri” care, totodată, recunoaște că „pînă ajungi la fumuoar, îți piere cheful de fumat”. Că acest amănunt nu are nici un efect asupra tutungiilor din „Alecsandri”a dovedit-o fumul gros de-l puteai tăia cu cuțitul care , la mijlocul unei ore, încă era stăpîn deplin pe încăperea, altfel destul de mare, rezervată fumătorilor.
Elevii, buni de muncă în folosul școlii
Interzicerea fumatului, în incinta școlilor, pentru elevi, a fost o măsură stipulată de ceva vreme în toate regulamentele de ordine interioară ale liceelor băcăuane. Teoretic, există pedepse pentru elevii prinși cu țigara în gură în școală. În aceste condiții, interdicțiile prevăzute în noua lege nu sînt o noutate, însă inedite sînt pedepsele. Dacă în cazul profesorilor, fumatul în locuri publice închise poate atrage o amendă între un milioan și cinci milioane de lei, elevii prinși cu țigara în gură în școală vor trebui să efectueze 20 de zile de muncă în folosul unității de învățămînt. „Ideea mi se pare excelentă. Pînă acum, la noi în liceu, un elev care fuma în școală plătea o amendă de 500.000 lei dacă era la prim abatere, iar a doua întîmplare similară atrăgînd exmatricularea. Totuși, nu am aplicat niciodată aceste pedepse. Acum, cred că le vom aplica, mai ales că sînt atîtea lucruri de făcut în școală, de la munca în bibliotecă și pînă la spălatul holurilor”, ne-a declarat profesorul Gheorghe Florea, director adjunct al Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”.
În ceea ce-i privește pe elevii de la Liceul Pedagogic, aceștia au scăpat și pînă acum de amenințarea amenzilor, dar, cine călca strîmb în privința fumatului, era pus la treabă. De altfel, două eleve din clasa a XII-a au fost de „serviciu”, în urmă cu aproximativ o lună, la strînsul frunzelor din curtea liceului, după ce directoarea Ancuța Toderiță le-a prins fumînd în curtea școlii. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns