Multiplele cazuri de violenta sau tilharie din perimetrul scolilor au determinat conducerile unitatilor de invatamint din Bacau sa monteze sisteme de securitate. Mai bine de jumatate din institutiile liceale de stat din municipiu au camere video, iar restul doresc sa achizitioneze. Plata achizitionarii aparaturii de supraveghere video, ajunsa pina la 10 mii de euro, a fost asigurata de comitetele de parinti sau din fondul scolii. Printre institutiile de invatamint liceal care au montate camere video de interior sau de exterior se numara Colegiul National „Gheorghe Vranceanu”, Colegiul Economic „Ion Ghica”, Colegiul Tehnic de Telecomunicatii „N.V.Karpen”, Colegiul „Henri Coanda”, Liceul Teologic Romano – Catolic „Sf.Iosif” sau Colegiul „Mihai Eminescu”. Chiar daca intentia principala a fost de preventie, imaginile captate au ajutat la prinderea unor hoti sau la identificarea unor elevi implicati in acte de violenta. Imaginile sint stocate pe un calculator intre o saptamina si o luna si sint puse la dispozitia Politiei in cazuri de infractiune. Majoritatea scolilor au 3 – 4 paznici, sisteme de alarma sau contracte pentru consiliere cu firme de securitate. Ion Balcan, directorul Colegiului Tehnic „Dumitru Mangeron”, spune ca in opinia sa supravegherea video a scolii face parte din lista de trei metode de preventie a violentei, pe linga un gard sigur si personalul de paza. Directorii spun ca nu este suficient si ca ideal ar fi un contract pentru paza cu o firma de securitate specializata. Nici conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Bacau nu crede ca instalarea camerelor rezolva problema violentei in scoli. „Ajuta doar organele de Politie sau de Jandarmerie sa prinda mai repede infractorii. Consider ca mai important este sa se asigure paza in scoli, sa delimitam spatiul unde elevii pot iesi in pauza. Ar trebui minimum trei paznici in fiecare scoala”, a subliniat inspectorul scolar general Ovidiu Cojocaru.
„Fetele din camin atrag baietii din cartier ca un magnet”
Colegiul Tehnic de Telecomunicatii „N.V.Karpen” are supravegheat video orice coltisor al sediului, de la partea exterioara a caminului si a corpurilor de cladire unde se desfasoara activitatea didactica, pina la intrarile in laboratoarele cu aparatura costisitoare. Ultimele camere de supraveghere au fost montate in decembrie anul trecut. Intreaga lucrare a ajuns, spune conducerea institutiei, la pretul de 10 mii de euro, bani suportati din bugetul propriu al colegiului. Directorul Remus Cazacu declara ca o astfel de masura de securitate era necesara intr-un cartier in care nu toti vecinii sint foarte bine intentionati. „Mai sint probleme, indeosebi seara. Fetele din camin atrag baietii din cartier ca un magnet. Plus ca sint si persoane nu foarte bine intentionate din cartier, care mai asteapta elevii la magazin, peste drum, si le cer bani, ultima data s-a intimplat in seara de Sf. Ion. Camerele de supraveghere cred ca incep sa-si arate efectul, sub aspectul intimidarii. Paznicul nu are foarte multe instrumente la indemina. Practic, ce poate sa faca daca vine un infractor, sa ceara telefonic ajutor de la Politie. Asta inseamna citeva zeci de minute. Am popularizat printre elevi ca exista aceste camere video. Credem ca si ei sint responsabili acestor persoane pe aici”, a declarat directorul Colegiului Tehnic „N.V.Karpen”.
„Este o generatie bolnava de violenta”
Conducerea Colegiului „Henri Coanda” spune ca elevii scolii au incercat sa testeze pentru inceput valabilitatea celor 16 camere video montate, dar ca s-au covins ca pot fi trasi la raspundere pentru gesturile din timpul programuilui scolar si s-au cumintit. „Este o generatie bolnava de violenta”, a motivat Carmen Popa, directoarea Colegiului „Henri Coanda”, decizia de a instala sistem de supraveghere video. La Colegiul „Mihai Eminescu” s-au montat, cu bani de la Comitetul de Parinti, din anul scolar anterior patru camere video de supraveghere, una de exterior si trei de interior. „Le-am montat pentru a nu avea surprize. Fiind in zona garii, avem des vizite ale vecinilor nistri rromi, care nu se comporta chiar ca niste cetateni civilizati”, a subliniat si Constantina Hulea, directoarea Colegiului „Mihai Eminescu”.
Beneficii neprevazute
La Colegiul National „Gheorghe Vranceanu” exista o singura camera, la intrarea elevilor, insa conducerea institutiei de invatamint spune ca vrea sa mai monteze si in alte puncte de acces din liceu. Directorul Gabriel Andrei subliniaza ca aceasta masura de securitate impotriva infractorilor va rezolva pe termen lung si problema chiulului, elevii ferindu-se sa fie inregistrati in timp ce isi iau talpasita de la ore. Conducerea Colegiului „Mihai Eminescu” spune ca acest sistem de supraveghere a ajutat si in lupta impotriva fumatului, elevii ferindu-se mai mult de probele video cu acest viciu al lor.
50 de dosare penale intr-un an
Conform datelor centralizate la nivelul Inspectoratului Judetean de Politie Bacau, anul trecut au fost inregistrate 50 de sesizari privind violenta in scolile din judet, pentru fiecare dintre acestea intocmindu-se dosare penale. Dintre acestea, 22 au vizat scolile generale, iar 28, liceele din judet. Cele mai multe infractiuni sesizate, 15, au fost pentru furturi in unitatile de invatamint, o tulburare a linistii publice, restul fiind loviri si alte violente. „In toate aceste cazuri s-a dat neinceperea urmaririi penale deoarece fie autorii erau minori, fie a intervenit impacarea partilor”, ne-a declarat subinspector Narcisa Butnaru, purtator de cuvint al IJP Bacau. Ofiterul bacauan a adaugat ca anul trecut au existat cinci campanii mari de prevenire a violentei in scoli si ca saptaminal au loc intilniri cu elevii din scoli pe aceasta tema, precum si razii prin baruri si discoteci. Ultima razie de acest fel a avut loc pe 22 ianuarie, cind in imediata vecinatate a Grupului Scolar Industrial din Darmanesti au fost gasiti in baruri 12 elevi, cu virste cuprinse intre 14 si 18 ani, care chiuleau de la ore. Cei 12 au fost dusi de minuta la scoala, urmind ca parintii lor sa fie invitati la politie.
Laura HUIBAN, Florin CRACIUN
Lasă un răspuns