Comisarii Gărzii de Mediu Bacău s-au aflat în minivacanța de Paști în patrulare printre gratargiii ieșiți la iarbă verde. Scopul acțiunii a fost acela de a monitoriza modul în care băcăuanii au înțeles să respecte legislația privind desfășurarea activităților de picnic prin care românii sunt obligați să facă grătare doar în zonele special amenajate. Însoțiți de jandarmi, comisarii au verificat Insula de Agrement, parcul din Gherăiești, precum și dealurile din localitatea Măgura unde băcăuanii obișnuiesc să iasă la picnic.
Nu au scăpat, însă, nici zonele limitrofe lacurilor de la Berești, Răcăciuni și Galbeni. Potrivit Gărzii de Mediu, în zonele special amenjate pentru activitatea de picnic de Primăria Bacău, respectiv Insula de Agrement și Parcul Gherăiești, s-a constat că sunt asigurate dotările minime prevăzute de lege – locuri speciale pentru aprinderea focului, containere destinate colectării selective a deșeurilor, toalete, verificări permanente de către poliția locală, asigurare loc de parcare mașini. În zona Măgura, în schimb, cu o afluență publică consacrată, nu sunt asigurate dotările minime necesare prevăzute de lege.
S-a constatat însă o afluență mai scăzută a publicului față de anii anteriori. „Au fost mai mult acțiuni de prevenire, și nu de sancționare, ținând cont de faptul că au fost Sărbătorile de Paști – a precizat Tiberiu Ciobanu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Bacău. În zilele următoare, vom efectua din nou controale, atât pentru a constata modul de salubrizare a zonei respective de către autoritățile administrației publice locale după periada de picnic, dar și pentru a verifica în ce mod sunt respectate prevederile legale din Legea picnicului. Este posibil ca de data aceasta să aplicăm și amenzi”. Mai reținem că, în zona Orbeni a lacului Berești, au fost găsite și confiscate mai multe plase de pescuit montate ilegal, lungimea plaselor fiind de peste 500 de metri.
În luna mai a anului trecut, a fost adoptată legea care interzicea organizarea grătarelor în alte locuri decât cele special amenajate, unde este aprobată aprinderea focului. Potrivit legii, sunt interzise la iarbă verde spălarea în apele din zonă a obiectelor folosite, hrănirea animalelor sălbatice, precum și tulburarea liniștii. De asemenea, turiștii sunt obligați să își arunce gunoaiele în locurile special amenajate. În caz contrar, aceștia pot fi amendați cu 100 până la 5.000 de lei. (Florentin RADU)
Lasă un răspuns