Astăzi, profesorii din învăţământul preuniversitar au fost în grevă de avertisment. Timp de două ore ei nu au desfăşurat cursuri, ci doar i-au supravegheat pe elevi. Dascălii sunt nemulţumiţi de deciziile Guvernului privind veniturile din sistemul de educație, condițiile de muncă și finanțarea sistemului de educație.
Deputatul băcăuan Cristian Ichim (USR) susține că trebuie acordate creșterile salariale promise către dascăli, dar trebuie bani și pentru infrastructura școlară.
Profesorii au primit doar 4% din 18%, cât era creşterea promisă. Consider că legea trebuie respectată, iar creşterile salariale prevăzute trebuie acordate cât mai repede. Altfel, nu vom reuşi să atragem cadre didactice profesioniste şi bine pregătite care să ne şcolească aşa cum se cuvine copiii.
Dascălii îşi merită toate aceste drepturi pentru că, de când a început pandemia, s-au perfecţionat în continuu ca să fie în acord cu realităţile prezente şi viitoare.
Pe lângă necesităţile personalului din învăţământ, e nevoie şi de investiţii în infrastructura școlară, de dotări şi investiţii în digitalizare.
Sindicatele din învăţământul preuniversitar cer:
* acordarea de la începutul anului curent a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic);
* alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei;
* adoptarea unei măsuri legislative reparatorii prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017, acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
* plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic peste timpul normal de muncă;
* suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune.
Cadrele didactice au nevoie de stabilitate şi condiţii optime de predare pentru că din mâinile lor ies generaţiile următoare, adică viitorul acestei ţări.
a precizat deputatul Cristian Ichim, USR
Denis a zis
Bai da ce tupeu jegos aveti voi mai USR istilor. Pai astia protesteaza pe o lege de marire data de 2 ani si care nu se aplica nici acum! Oare cine a fost la guvernare in ultimii doi ani? Aoleu pai voi nu a fost USR, asa-i domnu deputat? Cum ziceam tupeu mai jegos ca la usr nu mai vezi la nimeni.
Votantul a zis
A început campanal electorala pentru Ichim. Din gura promite orice. Anul trecut, când partidul domniei sale era la guvernare, nu a indexat salariile profesorilor și nici nu a alocat 6% din PIB învățământului conform legii. De, nu erau bani… A intrat în opoziție și promite lapte și miere.
PS: are perspective bune ca viitor parlamentar AUR