- protestatarii s-au mulţumit cu numai unul dintre cele trei salarii compensatorii la care au dreptul
- intrarea în insolvenţă a combinatului taie şi mai mult speranţele salariaţilor disponibilizaţi
Petru DONE
Greviştii foamei au plecat, joi, 17 iulie, după amiază, acasă. Ei au renunţat să mai protesteze pentru că nu şi-au primit cele trei salarii compensatorii după ce au fost disponibilizaţi şi s-au mulţumit doar cu unul dintre aceste salarii. „Suntem epuizaţi – ne-a declarat unul dintre grevişti, Sorin Melinte. Nu ştim dacă vom mai primi celelalte două salarii, în condiţiile în care combinatul a intrat în insolvenţă. Probabil vom urma paşii legali în acest context, adică să ne înscriem la masa credală. Însă pe lângă această supărare a noastră, plecăm acasă cu gustul amar că am cunoscut un director de întreprindere atât de rău-voitor cu noi. Am făcut apel şi la societatea care patronează Amurco, pentru a ne lua drepturile, şi de fiecare dată ni s-a spus că banii noştri sunt, dar totul depindea de directorul general al combinatului, domnul Laurenţiu Hotea. Nu ştim de ce ne-a tratat atât de rău. Ne-a vorbit mereu de conştiinţa religioasă, de preceptele creştine pe care ar trebui să le respectăm, dar tocmai dânsul s-a purtat cu noi cum s-a purtat.”
Greviştii au stat la poarta combinatului nu mai puţin de 11 zile. În ultma parte a perioadei, pe rând sau în grup, nouă dintre ei au ajuns în spital. Nicolae Ciobanu nici nu a mai revenit la locul protestului, iar familia Constantin şi Mirela Panaite au fost sfătuiţi să plece acasă acum câteva zile, pentru că sănătatea celor doi soţi nu mai permitea continuarea protestului extrem. Spre deosebire de celealte două acţiuni de protest similare, organizate tot în acest an, greviştii foamei nu au mai primit cortul de campanie al întreprinderii, iar Crucrea Roşie le-a lăst un astfel de cort numai o zi. Au motivat că o astfel de organizaţie nu intervine decât în situaţie de calamitate. Oamenii au stat tot timpul sub o copertină din parcarea întreprinderii
Drumul pentru recuperarea banilor la Amurco de către salariaţii disponibilizaţi va fi în continuare sinuos, în condiţiile în care tot grupul de firme al magnatului Ioan Niculae suferă financiar. De altfel, toate combinatele chimice din grup, care fabricau îngrăşăminte chimice, s-au închis. Omul de afaceri este el însuşi cercetat pentru mai multe acuzaţii, precum sustragerea de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani. Procurorii DIICOT au extins urmărirea penală în dosarul Romgaz şi l-au pus sub acuzare pe omul de afaceri Ioan Niculae pentru săvârşirea unor noi infracţiuni.
La Amurco, oprit din luna februarie, mai lucrau 120 de oameni, din totalul de 420.
VIN-O TEPES ,VIN-O ODATA