Cei aproximativ 400 de muncitori de la fabrica de utilaj tehnologic din Onești, societatea UTON, au încetat lucrul pe 13 decembrie, de la ora 7.00, intrând în grevă spontană, principala nemulțumire fiind legată de neplata salariilor. Oamenii nu și-au mai primit lefurile din luna septembrie, după cum ne-a informat Gheorghe Constăndoiu, liderul de sindicat. “N-am cerut nimic în plus decât drepturile noastre”, ne-a spus Constăndoiu.
Tot pentru neplata salariilor, angajații de la UTON au făcut grevă de mai multe ori, în ultimii ani, ba chiar au intrat și în greva foamei. Acum, la fel ca și la precedentele greve, oamenii spun că le-a ajuns cuțitul la os. “Am ajuns să trăiesc din pensia de boală a soției”, ne-a spus unul dintre greviști. “N-avem ce să le mai dăm de mâncare copiilor”, s-a plâns un alt protestatar. “Suntem în pragul disperării”, a confirmat și liderul de sindicat. Deși protestul a fost unul spontan, Gheorghe Constăndoiu spune că, în ultimele luni, situația a fost discutată aproape zilnic cu conducerea întreprinderii și cu reprezentanții patronatului.
“N-am primit nicio explicație din partea conducerii – ne-a spus unul dintre greviști. Ni s-a spus doar că nu sunt bani”. Liderul de sindicat ne-a precizat că s-a făcut și o acțiune în instanța de judecată, la Tribunalul Bacău, dar s-a fixat termen abia pe 15 februarie. “Nu mai putem rezista”, ne-a spus unul dintre protestatari. “Nu știm cine e vinovat, dar noi n-avem nicio vină”, a apreciat Gheorghe Constăndoiu, care a mai precizat că fabrica nu mai are prea multe comenzi, că s-au pierdut din clienți și că s-au făcut multe cereri de insolvență din partea creditorilor.
Însă alți muncitori au susținut că vinovați sunt cei din conducerea societății și patronii. Greviștii l-au și huiduit, ieri, pe unul dintre directori, atunci când acesta a intrat pe poarta societății. Unii salariați cred că bani ar mai fi, dar intră doar în conturile patronilor. Mari sume de bani ar fi ajuns, în anii precedenți, la acționarul majoritar, cunoscutul om de afaceri Marian Iancu, și la echipa de fotbal patronată de acesta, Poli Timișoara, după cum spun greviștii, iar situația de atunci nu s-a schimbat prea mult.
“Banii intră doar în conturile conducerii și ale patronilor”, a susținut unul dintre protestatari. De joia trecută s-au tăiat și gazele, iar salariații se plâng și de condițiile de muncă. “E mai cald afară decât înăuntru”, a spus unul dintre greviști. Oamenii nu știu ce vor face în continuare și așteaptă un răspuns cât mai grabnic din partea conducerii.
Însă reprezentanții conducerii și ai patronatului nu se grăbesc cu explicațiile sau cu soluțiile. Directorul general adjunct, Victor Apostol, n-a răspuns la telefon jurnaliștilor, iar directorul general, Octavian Iancu, fratele lui Marian Iancu, n-a fost nici el de găsit. Presa n-a avut acces în fabrică, iar portarul a încercat în zadar să ia legătura cu vreunul dintre directori, pentru a prezenta un punct de vedere din partea conducerii și a patronatului.
BIVOLARU CONSTANTIN DORU a zis
ROMANI trezitiva nu mai mergeti la nici un vot,mai bine ne-am uni cei care nu avem ce pune pe masa(80% din populatia ROMANIEI)care ne imbatam cu apa(minciunile ciocoilor) punetile capetele lor pe buturuga,pana nu-i prea tarziu.TREZITIVA FRATILOR ciocoii ne vor precum iobagii fara nici un drept,doar legi care sant numai si numai de partea lor.Haidem FRATILOR sa-i alungam din tara pentru ca nu sant decat niste TRADATORI care ne-au obligat sa-i alegem.