Copiii ucraineni care ajung în România fără părinți vor urma o procedură clară de înregistrare. La nivelul fiecărui județ funcționează câte un grup operativ care se va ocupa exclusiv de minorii ucraineni neînsoțiți.
Anunțul a fost făcut de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții, Elena Tudor, la finalul unei întâlniri a premierului cu reprezentanții ONG-urilor și ai organismelor internaționale, pe tema gestionării situației refugiaților din Ucraina.
La nivelul județului Bacău, grupul operativ este alcătuit din: reprezentanți ai DGASPC, ISJ, DSP, FSC și SOS Satele Copiilor. Grupul este coordonat de directorul Protecției Copilului.
ANPDCA, cu sprijinul UNICEF a realizat o aplicație informatică (KidsUkraine) în care se vor raporta locurile disponibile din fiecare serviciu rezidențial de la nivelul fiecărui județ pentru copiii din Ucraina. Raportarea se face zilnic, iar datele sunt actualizate in timp real.
„Măsurile luate de DGASPC Bacău vin în sprijinul copiilor ucraineni refugiați, neînsoțiți și beneficiază de aceleași drepturi și primesc întreg sprijinul de care au nevoie în această etapă dramatică a vieții lor”, se arată într-un comunicat de presă.
Lasă un răspuns