Guvernul a amânat luarea unei decizii privind interzicerea centralelor de apartament, în cazul imobilelor noi. Un proiect în acest sens fusese promovat de fostul ministru al mediului, Tánczos Barna, pe fondul îngrijorărilor legate de poluarea pe care o generează aceste centrale în marile orașe. Documentul a rămas însă în stadiul de avizare, iar noul ministru, Mircea Fechet, spune că subiectul mai trebuie aprofundat, scrie Agenția de presă Rador.
În luna iunie, noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, declara că încă nu s-a luat o decizie privind termenul la care centralele de apartament vor dispărea.
Însă în acest weekend la Bacău, ministrul mediului a subliniat că problema centralelor nu mai reprezintă un interes pentru Ministerul Mediului. Mai mult, Mircea Fechet cere ca milioanele de locuințe care se încălzesc cu lemne să treacă la încălzirea cu gaz pentru a nu mai pune presiune pe fondul forestier.
„Există o nevoie certă de a finanța eficientizarea energetică a locuințelor și, până la centrale de apartament, aș vorbi despre 3,5 milioane de gospodării care încă se încălzesc cu lemn de foc, unele dintre ele având acces la rețeaua de gaze naturale și care ar putea să pună în viitor presiune mai mică pe fondul forestier, dacă or să treacă de pe încălzirea cu lemne pe încălzirea cu gaz, care este mai puțin poluantă”, spunea ministrul.
ALEX a zis
Presiunea pe fondul forestier vine de la hotie. Si hotie din aia mica in care se duce omul cu caruta noaptea sau da o spaga padurarului dar mai ales de la hotie din aia mare, acoperita de acte. Nu mai mimati responsabilitatea, asezand toata vina pe omul care pur si simplu vrea sa nu moara inghetat in casa!
zed a zis
Esti cap de creta si de-asta scoti praf pe gura.
Discutia e cu totul alta; Subiectul cenralelor individuale de apartament a aparut ca urmare tintei de a proteja mediul. Ardem prea mult gaz si poluam prea mult. Gazul in scimb este unul dintre cele mai putin poluante surse de energie pe langa arderea lemnului care duce la diminuarea fondului forestier si implicit la poluare exagerata. Arderea lemului este de cele mai multe ori o un proces ineficient si incomplet. Tot fumul negru ce iese reprezinta de fapt substante partial arse ce scapa in mediu.
Rationamenutul este simplu: Ne batem cu pumnul in piept sa eliminam centralele pe gaz iar o buna parte a populatiei inca se incalzeste cu lemne de foc.La final nu facem nimic, ci doar ii punem in dificultate pe ce care deja folosesc surse mai eficiente de incalzire.
Cetatean a zis
Masinile prea multe din oras nu polueaza? De la an la an sunt tot mai multe si mai nocive. S-a trezit un prostovan incult mare „european” acum si vine cu idei din vest,chipurile „stralucite” si pentru romani.
De fapt, e o incercare nesimtita si mizerabila de a-i face pe oameni sa se intoarca la un sistem centralizat ca sa mai pape bani multi de undeva. Au uitat nataraii ca multi romani au plecat prin 1995-2000 in alte tari fiindca nu-si mai puteau permite sa plateasca intretinerea! Centralele de apartament au fost o gura de aer pentru populatie in privinta cheltuielilor fata de fostul sistem centralizat din care unii papau bine multi bani!