Microîntreprinderile care realizează venituri de peste 300 mii de lei vor avea de plătit un impozit de 3% din venituri, conform unui draft de ordonanță pregătit de coaliția de guvernare și consultat de Economedia. Și acestea nu sunt singurele măsuri fiscale – Guvernul „lovește” și în IT-iști.
Ordonanța pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale cuprinde o serie de noutăți. Pe lângă impozitul de 3% pentru firmele mici care realizează venituri de peste 300 mii de lei, scutirea pentru IT-iști ar urma să se aplice la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile de până la 10.000 lei.
Măsurile fiscale prevăzute în draftul coaliței de guvernare
Începând cu 1 octombrie 2023 ar putea intra în vigoare noile impozite pentru microîntreprinderi, astfel: 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei inclusiv și
care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2; 3%, pentru microîntreprinderile care: realizează venituri peste 300.000 lei; desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a softului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910.
În IT, începând cu veniturile aferente lunii septembrie 2023, scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile de până la 10.000 lei inclusiv obținute din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere la angajator/plătitor, după caz.
Referitor la proprietățile imobiliare, sunt obligate la plata impozitului pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare, persoanele fizice care au în proprietate clădiri situate în România a căror valoare impozabilă calculată potrivit titlului IX Impozite și taxe locale depășește 2.500.000 lei. Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei.
Bacauan a zis
Parca era vorba despre 300000 de euro ? Deci triplat impozitul pe microintreprinderi !O sa ramana aceasta tara numai cu angajati la stat.
Gigi Stan a zis
Inainte liberalii Au luat pielea de pe noi Vin acuma PSD -istii Sa ne dea pielea-napoi.
Ion Mihaela a zis
Poate folosiți cunoștințele de macro economie ale profesorilor de economie când va gândiți sa schimbați peste noapte sistemul se impozitare,nu doar cunostintele (inexistente) ale covrigarilor,spagarilor cu facutate făcută pe genunchi ,pupezelor și hoțiilor dîn buzunare!
Răzvan a zis
Despre multinaționale nimic?
Brutus a zis
Despre eficientizare la bugetari nimic. Taiem vorbe si tot noi platim. Votati PSD si PNL, astia de ziceau acum o luna ca nu cresc taxele. Felicitari grevistilor. Ati „infrant”
lucas gregoriu a zis
pai de, daca romanul nu face politica…. #statiacasa
mafia vegheaza!
cine vreti sa va conduca ba daca sunteti indiferenti?
Silvano a zis
Dacă suntem conduși de proști și zdrențe… Asta primim.
Singura soluție, este GREVA FISCALĂ…,sau muncă la negru și ciordeală…
Kara a zis
Suntem un popor de blegi,ne jupoaie și tăcem. Ce-i interesează pe ei că am de plătit leasing,salarii,diurne,combustibil,contabil ,fel de fel de taxe,CAS,CASS,etc și nu mai rămân cu aproape nimic? ,,Trăiască”bugetarii și asistații social. Încet încet, ne mutăm firmele în Bulgaria ,fir-ar praf de asta țară.
Retegan a zis
Silvano, Si asa exista munca la negru si ciordeala. Dar sa vezi de acum inainte,! Bucuria spagarilor din institutiile de control, cu sefi pusi politic.
Pufu a zis
Ie îmi place cum, pe lângă faptul că micile businessuri sunt puse capră lună de lună, acum vine rândul IT-ului și vrem să ne dăm mari că progresăm pe partea asta, în țara membră UE care are instituții MARI cu adrese oficiale de @yahoo si @google, de nu știi cui dai mail de fapt…. O să progresăm așa cum ne-am uitat la progress de la televizor… Să facă alții…
Popa Mircea a zis
Solutii pentru cresterea salariului in domeniul privat de la 1.09.2023 exista si la firma la care lucrez se va pune in practica ( domeniul constructiilor) incepand cu luna octombrie. Ni se vor desface contractele de munca cu drept de somaj, vom intra in somaj si in acelasi timp vom continua munca la negru cu acelasi salar ca si pana acum. Vom beneficia in plus pentru un an de zile si de indemnizatia de somaj. Deci solutii se gasesc nu fiti ingrijorati.
Mogu a zis
Sunt de acord că schimbarea legislației fiscale poate fi provocatoare pentru IMM-urile din România. Aceste noi reglementări oferă însă un cadru puțin mai clar pentru contribuabili și contribuie la un mediu economic și fiscal mai echitabil pentru toți. Este important să avem în vedere întregul pachet de măsuri, înainte de a stabili în ce măsură sunt benefice sau inechitabile.
Kross a zis
Guvernul sa verifice toate studiile de fezabilitate.Unde se scurg atatia bani?
Sa reduca numarul de angajati de la buget,pentru ca nu este norma sa ne confruntam cu o criza de muncitori si in acelasi timp sa platim de la buget sume uriase pe salarii.Sa fie verificati cei 480.000 de someri,pentru ca nu este normal sa platim somaj si gunoaiele sa fie peste tot.Amendatii in acest timp si pe cei care produc gunoi si il arunca pe strada ori in diferite locuri publice.Va dau ca si locatie digul de langa Politia Locala.Mai sunt cladirile insalubre,dar aici statul va trebui sa se amendeze singur.Vreau sa vad o persoana pedepsita pentru gestiune frauduloasa a activelor statului.Avem exemplu stadionul.
Nu mai finantati echipe de fotbal cum ar fi CSM ,sunt deja trei echipe private in Bacau in liga 3a.De ce sa mai fie si una de stat?Daca ar face treba profesionista conform regulamentelor de licentiere ar gasi bani privati,daca nu gasesc exista liga 4a.