– intreaga conducere a Asociatiei in frunte cu presedintele Adrian Solomon a demisionat – auditul de la Budapesta a gasit datorii de peste 136.000 de euro si cheltuieli nejustificate – liderii AMCM spun ca au demisionat pentru ca statul maghiar le-a sistat finantarea si nu pentru ca s-au gasit nereguli
Un numar de 12 reprezentanti din conducerea Asociatiei Maghiarilor Ceangai din Moldova (AMCM) au demisionat in urma unui control de audit contabil solicitat de Secretariatul de Stat pentru Comunicare din cadrul Guvernului de la Budapesta. Asociatia Ceangailor este finantata anual de Guvernul Ungariei printr-un program educational de mentinere in scolile din Moldova a limbii maghiare.
Intre cei care si-au depus demisiile se numara si Adrian Solomon, presedintele Asociatiei. In urma controlului s-a demonstrat ca lipseau inventarele asupra imobilelor, a lucrurilor cumparate sau primite prin donatii, gestionarea banilor, nu erau reglementate accesul la telefoane, benzina, masini de serviciu si nu se tinea evidenta consumabilelor de la punctele de lucru.
Invatatorii erau platiti in mod diferentiat fara nici un fel de justificare. Semnalul de alarma pentru Guvernul maghiar a fost tras cind conducere Asociatiei Ceangailor Maghiari din Moldova a incercat sa obtina un ajutor financiar de 40 milioane forinti (534.000 lei sau 136.000 euro) din partea statului Ungar pentru acoperirea datoriilor.
Imediat ungurii au comandat un audit sa vada cum s-au cheltuit banii trimisi de ei in ultimii ani. Rezultatele defavorabile conducerii AMCM nu au intirziat sa apara, iar Guvernul Ungariei, prin Secretariarul de Stat pentru comunicare a remis un comunicat de presa in care semnaleaza neregulile gasite, masurile luate si demisiile in bloc ale celor care ii conduc pe ceangaii din Moldova.
Liderii Asociatiei spun ca au demisionat pentru ca li s-a sistat finantarea
In replica, Adrian Solomon sustine ca nu este vorba de o neintelegere sau conflict cu Guvernul de la Budapesta, ci doar de faptul ca, persoanele care conduc AMM nu mai poate asigura conducerea in viitor.
“Conducerea AMCM a demisionat luni, 30 ianuarie si vom mai sta acolo pina cind se vor organiza alegeri pentru stabilirea noilor conducatori ai Asociatiei. Nu ne-am dat demisia pentru ca s-au gasit nereguli, ci pentru ca am fost pusi intr-o situatie in care la momentul actual nu avem de ales.
Neregulile care s-au gasit au fost puse la punct. Mai precis, noi am functionat conform regulilor si legislatiei romanesti. Dintr-o data ei au spus ca trebuie sa respectam regulile lor. Noi le aveam si pe acestea, dar nu erau actualizate.
In plus, ei au decis sa opreasca finantarea pentru AMCM. Cum ei asigurau principala sursa de venit, va fi foarte greu asociatiei sa reziste in viitor”, a declarat Adrian Solomon. Asociatia Maghiarilor Ceangai din Moldova numara peste 1.400 de membri, din care majoritatea sint in judetul nostru.
Lasă un răspuns