UPDATE: Acțiunea Big Build a fost compromisă încă din momentul primelor demersuri, care fac acum dificilă autorizarea lucrărilor de construire.
Astfel, la inițiativa viceprimarului Radu Ababei, în 2015, Consiliul Local a acordat cu titlu gratuit terenul din cartierul Izvoare, pentru Habitat for Humanity România, dar numai pentru perioada lucrărilor. În mod inedit, în Hotărârea de Consiliu Local se precizează că ulterior terenul va fi concesionat, dar aceasta ar presupune o altă decizie a HCL, luată prin vot, la finalizarea lucrărilor.
În iunie 2016, înaintea instalării noii administrații, Poliția Locală a somat Habitat for Humanity România să intre în legalitate, fapt ce s-a soldat cu o cerere depusă în iulie, pentru certificatul de urbanism.
Practic, lucrările de până acum s-au făcut ilegal, întrucât certificatul de urbanism obținut inițial nu dă voie să se facă lucrări. S-au făcut totuși construcții, iar unii beneficiari deja s-au mutat.
În august, Poliția Locală a somat Habitat for Humanity România să stopeze lucrările neautorizate, dar acestea au continuat. Totul s-a soldat cu o amendă modică, de 2.000 de lei, administrată de Poliția Locală, pe 8 septembrie.
S-a făcut un proces verbal, prin care s-a stabilit sistarea lucrărilor și intrarea în legalitate. Din acest moment, Habitat for Humanity România are la dispoziție 12 luni pentru obținerea autorizațiilor. Foarte importante sunt expertizele construcțiilor existente. După obținerea tuturor avizelor, decizia o va lua Consiliul Local, singurul care poate decide schimbarea destinației unui teren, din industrial în rezidențial.
Documentația va fi greu de obținut, în calea aprobărilor legale fiind, de exemplu, lacul cu dejecții industriale, posibil toxice, care se află pe terenul destinat locuințelor construite de Habitat for Humanity România.
Contactat de Ziarul de Bacău, primarul Cosmin Necula a declarat: „Orice proiect trebuie să respecte Legea, indiferent dacă este ambalat într-o formă sau alta. Sunt convins că Habitat for Humanity – organizația mondială – respectă legislația în toată lumea, deci și în România, unde filiala locală a avut unele scăpări”.
Habitat for Humanity România a vrut să construiască locuințe sociale pentru 40 de familii, în cartierul Izvoare din Bacău, dar zona apare în documentele municipalității drept industrială, obținerea autorizației de construire fiind mai dificilă, dacă nu imposibilă.
Habitat for Humanity România anunță „cu regret”, printr-un comunicat de presă, amânarea evenimentului BIG BUILD, programat între 3 și 7 octombrie la Bacău (Cartier Izvoare).
Evenimentul, prin care 40 de familii cu venituri mici primeau o locuință decentă în doar 5 zile, implica 800 de voluntari din SUA, Canada, Europa, Asia și România. BIG BUILD va fi reprogramat de îndată ce autoritățile locale vor elibera autorizația de construcție, se mai precizează în document.
“Ne pare rău că nu reușim să ajutăm în acest moment cele 40 de familii să aibă condiții decente de locuit. Totodată, suntem recunoscători pentru susținerea arătată de către partenerii noștri. Kaufland România a venit imediat în sprijinul familliilor cu o soluție astfel încât să poată locui decent până la mutarea în noile locuințe”, arată Gabriel Pascal, director interimar la Habitat for Humanity România. Conform lui Pascal, procesul de autorizare continuă.
„Având administrația publică locală ca partener, Habitat for Humanity România a avut toate motivele să creadă că va obține autorizația de construcție la timp. Schimbări în administrație și legislative au făcut imposibilă derularea evenimentului. După acordarea terenului prin Hotărâre de Consiliu Local, Habitat for Humanity România a făcut toate eforturile să schimbe funcționalitatea industrială a terenului alocat de municipalitate în cea rezidențială”, precizează Habitat for Humanity România.
În documentul citat, nu se precizează condițiile în care s-au demarat lucrările, în absența documentelor obligatorii.
- Foto Facebook
UPDATE 2: Primăria a remis presei un comunicat de presă, în care explică situația proiectului Big Build dezvoltat de Habitat for Humanity:
«Comunicat de presă
Am luat act de comunicatul remis publicității de către Habitat for Humanity România și, în spiritul transparenței administrative și al unei corecte informări a opiniei publice, în calitate de reprezentant legal al Municipiului Bacău, fac următoarele precizări:
1.Nu punem la îndoială, sub nicio formă, proiectele cu impact social, derulate în Municipiul Bacău. Municipiul Bacău susține necondiționat proiectele sociale veritabile. Mărturie în acest sens stau alocările de fonduri din bugetul local pentru asociațiile și organizațiile ce-și desfășoară activitatea în acest domeniu.
2.Proiectele derulate în Municipiul Bacău, în care Primăria este partener cu diverse ONG-uri sau asociații, se întemeiază pe respectarea întocmai a legislației în vigoare, inclusiv în domeniul construcției de locuințe. Ceea ce este opozabil și obligatoriu, în materie de legalitate, pentru fiecare cetățean al Municipiului Bacău, este opozabil și obligatoriu și pentru o organizație, fie ea și Habitat for Humanity. Nicăieri în lume nu poți construi eludând prevederi legale exprese.
3.Siguranța în construcții nu este un subiect facultativ. Când discutăm despre un imobil în care vor locui oameni trebuie respectată legislația în materie, cu girul instituțiilor de resort (Inspectoratul de Stat în Construcții, Inspectoratul pentru Situații de Urgență etc). Cetățenii trebuie să aibă garanția că sunt în deplină siguranță în imobilul în care vor locui.
4.Ne exprimăm întreaga disponibilitate pentru ca proiectul derulat de Habitat for Humanity în Municipiul Bacău să se desfășoare, dar într-o deplină stare de legalitate.
Primarul Municipiului Bacău
COSMIN NECULA»
Adrian a zis
Daca facea un particular asa isi lua 10000 lei amenda de la Primarie si 20000 lei amenda de la Inspectia de Stat in Constructii; nu mai vorbesc de amenzi de pa ISU, DSP si Garda de Mediu!
elena a zis
Daca primaria nu e capabila sa contruiasca locuinte sociale, nu lasa nici pe altii sa construiasca , in fond cetateanul nu conteaza. Cand cei de la habitat au solicitat terenul primaria stia ca se va utiliza pentru contructia de case, dar nu au gasit teren cu destinatia de curtii contructii sa le puna la dispozitie? daca casele erau pentru acolitii psd se gasea teren.
Pentru primarie parteneriat inseamna sa tai pamblica si sa apari in poze nu sa te implici sa realizezi ceva pentru locuitorii orasului.
Rusine