La un mic pas de o mare performanță
Știința Bacău a câștigat la o diferență decisivă prima manșă din șaisprezecimile de finală contra lui Maccabbi Rishon Lezion. Cum manșa secundă s-a disputat aseară, tot în Sala Sporturilor, putem considera Bacăul ca și calificat în faza grupelor. Este o performanță excepțională, deoarece diferența de valoare dintre Cupa EHF și Challenge Cup sau City Cup (cele două competiții europene în care a mai jucat Știința) are corespondent în două trepte valorice ale jucătorilor și formațiilor. Până acum, în afară de HCM Constanța – care a participat în Champions League grație punctelor europene câștigate de Reșița, Știința și Suceava în Challenge -, echipele românești au avut parcursuri cât se poate de scurte în EHF și CL. Bacăul stabilește o premieră în istoria sa, dar aduce și puncte importante echipelor românești, în ansamblul lor. Este în primul rând meritul antrenorului Eliodor Voica și al jucătorilor săi, dar și al municipalității băcăuane și al sponsorului principal, care au clădit această formație cu mari perspective și uriasă priză la public.
Constant mai buni
Cele două formații au început partida blindându-se în defensivă. Știința a reușit totuși să-și aducă oameni pe semicerc, acolo unde au fost faultați, iar Bondar a transformat trei lovituri de la 7 m. Desprinderea gazdelor pe tabela de scor a fost posibilă și datorită lui Tevzadze, care a și-a salvat poarta de opt ori în primele zece minute, iar ulterior a păstrat ritmul. În acel prim sfert de oră, diferența s-a menținut în limite rezonabile (7-3, 8-5) grație românilor care evoluează pentru israelieni, respectiv Filip (foarte ferm în apărare și util în atac) și Strat (excelent între buturi). Până la urmă, diferența de potențial dintre cele două echipe și-a spus cuvântul. Mereu în pericol de joc pasiv și obligați să arunce la poartă din poziții incomode, oaspeții au pierdut multe mingi, pe care băcăuanii le-a fructificat pe contraatac. Astfel, Știința a intrat la cabine cu un avantaj confortabil. Diferența de 7-8 goluri s-a menținut până în min. 50, când a început să crească, pe fondul resemnării echipei vizitatoare. Maccabbi a venit la Bacău cu un lot destul de mic, iar oboseala și, implicit, lipsa de luciditate și-au spus cuvântul la israelieni. De partea cealaltă, Știința are rezerve de nivelul titularilor, așa că a păstrat același ritm. Da Silva, Bujor și Ghiță au marcat ultimele goluri ale studenților, care s-au desprins la o diferență absolut liniștitoare în perspectiva partidei de peste o zi.
* Marcatori
– Știința: Bondar 8 (7 din 7 m), Ghiță 5 (1 din 7 m), Iancu 4, Ramba 3, B. Voica 3, Da Silva 3, Novanc 2, Rotaru 2, G. Bujor 1, Dospinescu 1, Georgescu 1;
– Maccabbi: Rosental 7, Neeman 4, Filip 3, Luzon 1, Friedmann 1, Langlive 1, Birnbaum 1, Geva 1, Aharon 1.
Se anunță adversari grei în grupe
Federația Europeană de Handbal a stabilit deja urnele pentru tragerea la sorți a grupelor EHF, ce va avea loc la Belgrad, pe 6 decembrie. Știința nu va putea fi adversară cu Saint-Raphael (Franța), Holsterbro (Danemarca), Cimos Koper (Slovenia), Porto (Portugalia), Zaporoje (Ucraina) și Alpla Hard (Austria). Aproape sigur, băcăuanii vor avea în grupă o echipă germană, deoarece estimăm că vor rămâne toate trei, iar regulamentul prevede că nu pot fi două echipe din aceeași țară în aceeași grupă. Dacă mai picăm și cu vreo echipă din Spania și una din Rusia și Polonia, am pus-o! Oricum, va conta mult ca experiență și vom avea parte de încă trei meciuri tari la Sala Sporturilor. Meciurile din faza grupelor vor începe în februarie 2013.
Șaisprezecimile de finală ale Cupei EHF: Goppingen (GER) – Brest (BLR) 29-17, Banja Luka (BOS) – Presov (SVC) 25-36, Siscia (CRO) – Maribor (SLO) 30-29, Argous (GRE) – Rhein-Neckar (GER) 17-37, Koper (CRO) – Porto (POR) 29-23, Nantes (FRA) – Benfica (POR), Holsterbro (DAN) – Saint-Raphael (FRA), Guif (SUE) – Aragon (SPA) 30-26, Magdeburg (GER) – Skopje (MAC) 30-27, La Rioja (SPA) – Vojvodina (SRB) 28-19, Știința Municipal Dedeman Bacău (ROU) – Rishon Lezion (ISR) 33-22, Haslum (NOR) – Beșiktaș (TUR) 31-20, Wisla Plock (POL) – Znejinsk (RUS) 37-23, Elverum (NOR) – Sloga (BOS), Zaporoje (UCR) – Alpla Hard (AUT) 27-26, Kolding (DAN) – Permskie (RUS) 27-30.
Peter KELMANN
Lasă un răspuns