Ce frumos! Și ce trist!
A fost unul dintre meciurile pe care ți le amintești toată viața. Un public extraordinar și două echipe care s-au luptat până la epuizare au fost amestecul de imagini și sunete ce se vor stinge cu greu. Știința a luptat admirabil, iar Constanța n-a avut argumente care să-i aducă victoria și un titlu fără dubii. Dar experiența a ajutat-o pe campioană să temporizeze și să scape în două-trei rânduri de vârtejul băcăuan, care o tragea la fund. Iar la final, spectatorii au turnat balsam în toate inimile. A fost frumos și înălțător, dar și trist. E sfârșitul unei epoci în handbalul băcăuan, iar scadența acestei garnituri a Științei a fost anunțată oficial, în fața spectatorilor. Se știa de plecarea lui Eliodor Voica, cel cu care Bacăul a făcut un pas foarte mare înainte, prin cucerirea celor trei medalii de argint. Vor pleca și cel puțin șapte jucători. E o iarnă a handbalului băcăuan la început de vară, iar primăvara va fi la toamnă, cu zefir dinspre Spania.
Titlul a fost pierdut pe Litoral
Deficitul de 9 goluri înregistrat în partida tur a fost prea mare pentru a fi recuperat. Totuși, Știința a plecat ca din pușcă în meci și a condus cu 5-0 după numai 8 minute. Celestin, Rusia și Iancu se apărau cu ferocitate, Rotaru stătea la pândă ca să declanșeze contraatacuri, Ghiță arunca mingea ca din tun, Tamaș agăța mingile ca un păianjen, lumea din tribună era în delir. Era limpede, Colin Voica pregătise meciul impecabil. Ca să întărim această afirmație, vom spune doar că golgeterii oaspeților, Șimicu și Csepreghi, n-au marcat decât un gol fiecare, primul dintrei ei din 7 m, pe final de partidă. Dar, la 5-0, Constanța și-a scos alți ași din mânecă (Cultura, în primul rând), arbitrii au ajutat-o la rândul lor prin eliminarea ușoară a unor jucători băcăuani, și astfel s-a menținut această diferență de cinci goluri, care cu puțin înaintea pauzei s-a redus la doar trei. Și așa a ramas până în min. 53, cu multe eroisme de o parte și de cealaltă. Atunci, Fane Grigoraș a dat semnalul ultimului asalt, apărând trei aruncări de la 7 m consecutiv. Lumea din tribună s-a ridicat în picioare și a rămas așa până la sfârșit, încurajând-o pe Știința. Iar jucătorii băcăuani s-au apărat cu eroism, au reușit goluri prețioase în atac – Fenici fiind vârful de lance și motorul ofensivei, iar scorul a cunoscut cea mai mare diferență din meci, 22-16. Două ratări ale lui Ghiță și una a lui G. Bujor au făcut ca Știința să nu se poată desprinde la 7 goluri, în condițiile în care la momentul respectiv i-ar fi fost suficientă o victorie la 9 goluri. Ajutată și de arbitri, tărăgănând mereu repunerea mingii în joc, echipa de pe Litoral a stopat iureșul băcăuan. S-a încheiat 24-19, iar fiesta s-a declanșat în tribună. Constanța și-a strigat bucuria în fața celor aproximativ 50 de suporteri veniți la Bacău. Știința a primit minute în șir ovațiile propriilor fani. Medaliile și cupele au fost decernate de președintele FR Handbal, Alexandru Dedu. Asemenea momente de beție colectivă sunt greu de descris, pot fi doar trăite. Altminteri, rămân doar statisticile seci, precum următoarele:
* Marcatori
– Știința: Ghiță 5, Fenici 4, Da Silva 4, Johannson 3, Bondar 2, Rotaru 2, Iancu 2, M. Bujor 1, G. Bujor 1;
– Constanța: Cultura 5, Toma 5, Sadoveac 3, Novanc 1, Csepreghi 1, Șimicu 1, Vujadinovic 1, Criciotoiu 1, Cristescu 1.
CLASAMENT FINAL LIGA NAȚIONAL|: 1. HCM Constanța 2. Știința Municipal Dedeman Bacău 3. Potaissa Turda 4. HC Odorhei 5. Energia Lignitul Pandurii Tg. Jiu 6. Dinamo București 7. HCM Baia-Mare 8. Steaua București 9. U Politehnica Timișoara 10. CSM București 11. CS Caraș-Severin 12. CSU Suceava.
Declarații după meci
– Zvonko Sundovski, antrenor HCM Constanța: „A fost un meci extraordinar și foarte greu pentru noi, într-o atmosferă de zile mari. Venim după o perioadă plină, cu multe jocuri în campionat și în cupele europene, dar suntem profesioniști și am știut cum să ne facem datoria în fiecare meci. Anul pentru Constanța a fost foarte bun, cu locul 1 în campionatul regulat, câștigarea Cupei României, o evoluție demnă în Champions League, ajungerea în Final Four în Cupa EHF. Ne-am dorit să câștigăm și acum, dar Bacăul este o echipă puternică și n-am putut. Oricum, am izbutit să ținem diferența sub control șI, grație meciului bun pe care l-am făcut în tur și diferenței de 9 goluri, să cucerim un nou titlu. Va fi și un campionat viitor cu o luptă strânsă pentru titlu. Sunt convins că Bacăul și alte echipe se vor întări, iar la Constanța, cu vreo trei-patru transferuri în vară, voi avea din nou o echipă care să se bată la titlu”.
– Eliodor Voica, antrenor Știința: „Țin să le mulțumesc jucătorilor mei și spectatorilor pentru acest meci extraordinar. Am avut la un moment dat un avantaj important, dar am înfruntat un adversar care a știut să iasă din situația grea pe care i-am creat-o. Terminăm campionatul cu fruntea sus, la egalitate de puncte cu campioana, doar cu un golaveraj mai slab”.
– Alexandru Dedu, președintele FR Handbal: „A fost o suită de meciuri extraordinare la Bacău, care mă fac să cred că handbalul românesc are repere solide pentru un drum ascendent. În primul rând, atât la juniori, cât și la seniori în tribună au fost mulți spectatori, iar atmosfera e de nedescris. Cu câteva excepții, dar care nu merită băgate în seamă. În al doilea rând, această adevărată finală la seniori s-a disputat cu o foarte mare ambiție și, chiar dacă n-a avut valențe tehnice deosebite, a plăcut foarte mult prin luptă. Nu întâmplător, Constanța și Bacăul dau 8 și, respectiv, 5 jucători la lotul național. Sperăm să facem o echipă unită, care să demonstreze că nivelul handbalului românesc este peste ceea ce a arătat în dubla cu Finlanda. În privința juniorilor, am constatat încă o dată că avem talente, rămâne doar să îi ajutăm pe tinerii jucători să crească în valoarea și să se afirme la seniorat”.
Peter KELMANN
Lasă un răspuns