Victoria de senzație contra campioanei pregătește o sărbătoare europeană
Știința a jucat cu o ambiție fără margini împotriva campioanei HCM Constanța, iar publicul băcăuan a pus umărul la un succes de proporții fără precedent în istoria meciurilor directe. Triumful a fost urmat de un delir colectiv al tribunei, jucătorilor, antrenorilor și oficialilor. Ceva de povestit nepoților. A fost prima înfrângere în campionat a Constanței după un an și jumătate (precedenta a fost tot la Bacău, în returul campionatului 2010-2011!), iar Știința s-a apropiat la 2 puncte de rivala sa. Dacă n-ar fi fost acel insucces nescontat de la Ploiești, echipa lui Eliodor Voica le privea acum de sus pe toate celelalte formații din Liga Națională. Oricum, lupta pentru titlu a fost relansată. Știința așteaptă acum cu maximum de încredere dubla din EHF, din acest week-end, contra formației israeliene Maccabbi Rishon Lezion.
La conducere, tot timpul
Știința a marcat rapid de trei ori, alimentând speranțele a 1600 de spectatori flămânzi de victorie. Tandemul echipă-public a fost de neînfrânt. Constanța n-a reușit să egaleze niciodată, deși uneori a evoluat în superioritate numerică. S-a întâmplat chiar ca Știința să marcheze de trei ori cu un om mai puțin pe teren. Desigur, o diferență de 3, 4 sau 5 goluri nu este niciodată liniștitoare în handbal, iar asta a menținut tensiunea. A fost un meci cu mult peste nivelul campionatului intern, cu finețuri tactice puse în operă de antrenorii Voica și Sundovski. Știința a schimbat în câteva rânduri sistemul defensiv, de la 6 în linie la 5 plus 1 sau 4 plus 2, surprinzându-și adversara și recuperând numeroase mingi. Constanța a încercat la un moment dat un sistem „algerian”, un marcaj om la om pe tot terenul, ca la fotbal, spulberat însă de o combinație la întâlnire Ghiță-Rotaru, ultimul înscriind din viteză. Per total, apărarea Științei a fost mult mai mobilă și agresivă (chiar și fără „turnurile” Manea și Iancu!), iar asta a dus la diferența din final. În atac, au abundat încrucișările și pasele de mare virtuozitate către pivot; o notă aparte a dat-o Rotaru, cu ale sale pătrunderi fulgerătoare. Au fost unii jucători care la acest meci au atins un vârf de formă în acest sezon, ne referim la Tevzadze (12 intervenții în prima repriză!), Novanc, Georgescu, Da Silva și Păiuș, ultimul descurcându-se chiar și ca pivot. Restul jucaseră foarte bine și în partidele precedente. Dar nici defensiva Constanței n-a fost de paie, dovadă fiind tricoul sfâșiat al lui Novanc. Pe final, campioana a încercat totul sau nimic și a rămas cu mâna goală, deoarece Rotaru, Păunică și G. Bujor au sancționat-o pe contrătac, mărind proporțiile scorului.
* Marcatori
– Știința: Bondar 7, Novanc 4, Da Silva 4, Rotaru 3, Ghiță 3, Ramba 2, Georgescu 2, Păiuș 2, Dospinescu 1, Păunică 1, B. Voica 1, G. Bujor 1;
– Constanța: Toma 7, Criciotoiu 6, Humet 3, Șimicu 2, Dragicevic 2, Val 1, Sabou 1, Csepreghi 1, Buricea 1.
* Declarații după meci
– Eliodor Voica, antrenor Știința: „A fost un meci așa cum ni l-am dorit, din toate punctele de vedere. Felicit echipa din Constanța, care a contribuit la un spectacol de calitate, dar îi felicit și pe jucătorii mei, care au avut o atitudine profesionistă și s-au luptat pentru fiecare minge la fiecare fază. Publicul a fost din nou al optulea nostru jucător și îi mulțumesc”.
– Zvonko Sundovski, antrenor HCM: „Bacăul a fost echipa mai bună și o felicit. La noi s-a simțit oboseala unor meciuri fără pauză în campionat și Champions League. Lupta pentru titlu rămâne deschisă”.
– Romeo Stavarache, primarul Bacăului: „A fost o victorie istorică, ce marchează nașterea unei mari echipe. Dacă nu campionatul acesta, viitoarea ediție sigur va fi a Științei. Încă o dată, se dovedește că este nevoie de o nouă sală, mai mare și mai modernă, pentru acești jucători și acest public minunat”.
Războiul lor, bucuria noastră
Știința are din nou noroc în EHF! După ce a disputat ambele manșe din șaisprezecimi acasă, trecând de suedezii de la Ystads, iar apoi au avut baftă la tragerea la sorți, studenții vor evita din nou o deplasare lungă și costisitoare. Dubla cu Maccabbi Rishon Lezion, din șaisprezecimile Cupei EHF, se va disputa la Sala Sporturilor, sâmbătă și duminică, de la 16.30, din cauza războiului israeliano-palestinian. „Este sigur, chiar dacă nu am primit hârtia oficială de la Federația Europeană”, ne-a declarat managerul Puiu Ciobanu. „Arbitrii au fost însă anunțați că vor conduce două partide, unde și la ce ore, site-ul EHF a fost modificat în consecință, iar restul este doar formalitate”, a completat el.
– Etapa IX (sâmbătă, 24 noiembrie): Potaissa Turda – HC Odorhei, Enegia Lignitul Pandurii Tg. Jiu – CS Caraș-Severin, CSM Ploiești – CSM București, Știința Municipal Dedeman Bacău – HCM Constanța 31-24 (15-0, disputată în devans), U Bucovina Suceava – U Transilvania Cluj, U Politehnica Municipal Timișoara – Dinamo București.
CLASAMENT LIGA NAȚIONAL| DE HANDBAL MASCULIN
1. HCM Constanța 9 8 0 1 267-199 16
2. ȘTIINȚA MUNICIPAL DEDEMAN BAC|U 9 7 0 2 268-218 14
3. Potaissa Turda 8 6 0 2 252-225 12
4. CSM București 8 4 1 3 230-205 9
5. HC Odorhei 7 4 1 2 216-213 9
6. CS Caraș-Severin 8 3 2 3 197-187 8
7. U Bucovina Suceava 8 4 0 4 232-226 8
8. U Politehnica Municipal Timișoara 7 3 0 4 165-166 6
9. Energia Lignitul Pandurii Tg. Jiu 8 3 0 5 192-209 6
10. CSM Ploiești 8 2 0 6 220-251 4
11. Dinamo București 8 1 0 7 201-264 2
12. U Transilvania Cluj 8 1 0 7 185-261 2
– Etapa X (sâmbătă, 15 decembrie): HC Odorhei – Dinamo București, U Transilvania Cluj – U Politehnica Municipal Timișoara, HCM Constanța – U Bucovina Suceava, CSM București – Știința Municipal Dedeman Bacău, CS Caraș-Severin – CSM Ploiești, Potaissa Turda – Energia Lignitul Pandurii Tg. Jiu.
Șaisprezecimile de finală ale Cupei EHF: Goppingen (GER) – Brest (BLR), Banja Luka (BOS) – Presov (SVC), Siscia (CRO) – Maribor (SLO), Argous (GRE) – Rhein-Neckar (GER), Koper (CRO) – Porto (POR), Nantes (FRA) – Benfica (POR), Holsterbro (DAN) – Saint-Raphael (FRA), Guif (SUE) – Aragon (SPA), Magdeburg (GER) – Skopje (MAC), La Rioja (SPA) – Vojvodina (SRB), Știintta Municipal Dedeman Bacău (ROU) – Rishon Lezion (ISR), Haslum (NOR) – Beșiktaș (TUR), Wisla Plock (POL) – Znejinsk (RUS), Elverum (NOR) – Sloga (BOS), Zaporoje (UCR) – Alpla Hard (AUT), Kolding (DAN) – Permskie (RUS).
Peter KELMANN
Lasă un răspuns