Societatea Academică din România și Romaniacurata.ro pun la dispoziția celor interesați de activitatea Direcției Naționale Anticorupție și de fenomenul corupției manifestat la nivel local o hartă online interactivă ce permite vizualizarea unei serii de informații referitoare la cazurile instrumentate de către procurorii DNA și finalizate cu sentințe judecătorești.
Scopul acestei hărți interactive este acela de a facilia accesul persoanelor direct interesate de activitatea DNA, precum membrilor societății civile și jurnaliștilor, dar și celor din mediul academic care doresc să analizeze din punct de vedere statistic problematica (anti)corupției și, nu în ultimul rând, al publicului larg la informații descriptive și ușor comparabile la nivel de condamnare individuală. „În acest sens, am inclus posibilitatea ca întreaga bază de date să fie descărcată într-un format reutilizabil. Licența CC BY 4.0. presupune creditarea Societății Academice din România”, anunță realizatorii proiectului.
Potrivit datelor centralizate, Bucureștiul este orașul care are cel mai mare număr de condamnări definitive, respectiv 4,71 la 10.000 de locuitori, urmat de Maramureș cu 3,36 condamnări la 10.000 de locuitori și Bacău cu 3,21 condamnări. În Bacău, au fost finalizate 198 procese (în perioada 2010-2014), 72.22% fiind condamnări cu suspendare, în 2.02% dintre cazuri au fost implicate fonduri UE, în 14.14% dintre cazuri condamnații lucrau în sectorul public și în 9.6% aveau funcții de conducere.
Pe ultimele locuri se află județele Sălaj cu 0,09 condamnări la 10.000 de locuitori, Mehedinți cu 0,23 condamnări și Teleorman – 0,26 condamnări.
Lasă un răspuns