Județul Bacău se confruntă cu o adevărată hemoragie demografică. Începând cu 2007, zeci de mii de băcăuani și-au luat lumea în cap.
Un studiu recent OECD arată că numărul românilor care locuiesc în prezent în străinătate este de circa 9,7 milioane, cei mai mulți emigrând în anul 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană.
Ziarul de Bacău a solicitat Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni date cu privire la numărul băcăuanilor care au decis să plece în străinătate, dar, într-un răspuns oficial, instituția susține că nu deține „informații cu privire la județele din care provin românii care muncesc, studiază, locuiesc în străinătate”.
Ce spune statistica
În realitate, potrivit Institutului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2019, populația rezidentă a județului era de 591.035 de persoane. Cifra indică acele persoane care locuiesc în mod obișnuit în Bacău. După domiciliu însă, populația la 1 ianuarie 2019 era de 740.250 de persoane.
Statistica reține pentru ultimul an de raportare, adică 2017, că 12.800 de persoane au plecat în străinătate sau alt județ, stabilindu-si acolo domiciliul legal. Un număr de 3.697 provin din municipiul Bacău, restul din alte localități, cei mai mulți din Mărgineni, Dofteana, Sascut, Letea Veche.
Comunele Pârjol, Oituz și Nicolae Bălcescu au raportat și ele mulți emigranți cu acte în regula. Temporar, adică pentru cel puțin 12 luni, ar fi plecat din Bacău și circa 7.300 de băcăuani, asta tot în 2017.
În fiecare an, județul Bacău a pierdut în medie peste 11.000 de oameni. Interesant este că, diferit de statistica națională, cea mai semnificativă plecare s-a înregistrat în anul 2010, în plină criză economică, atunci când peste 16 mii de băcăuani au plecat din județ. Din 2007, un alt vârf s-a înregistrat în 2016, cu 13.312 persoane care și-au stabilit domiciliul legal în străinătate sau alte județe.
kross a zis
Adevarul este ca pleaca oameni curajosi ,cu initiativa.Durerea este ca cedeaza prea usor.Este un fel de semitradare a tarii.Aceasta tara nu va ramane nelocuita.Eu pot face pariu ca in maxim zece ani vom avea cel putin un million de pakistanezi.Atunci sa vezi stiri negative.Acum este floare la ureche.Poate o fi bine si nu suntem noi destul de vizionari.
Mihnea a zis
De-a lungul timpului s-a mai discutat pe tema asta, inclusiv amandoi ne-am exprimat opinia. Ar trebui sa intelegi ca multi din cei plecati pur si simplu nu aveau alta alternativa, nu e vorba de capitulare. La urma, e un fel de lege universala, oamenii pleaca de acolo de unde este rau, istoria sta marturie asupra migratiei. Repet nu suntem mai presus cu nimic fata de Mexic, Argentina, Columbia, Brazilia si alte tari relativ stabile din care se emigreaza in numar mare.
Nimeni nu cedeaza atunci cand paraseste tara, pur si simplu e una din optiunile cele mai viabile pe care un individ inzestrat cu un anumit nivel de cunostinte si experienta le are pentru a-si valorifica cumva potentialul cand in Romania in afara de vreo doua sau trei orase nu ai sansa sa-ti gasesti mai nimic. Chiar asa daca ma refer la industrie si IT nu dam pe dinafara de job-uri iar partea cea mai interesanta in domeniile astea nu se intampla in Romania.
De asemenea nu te poti astepta sa fie toti intreprinzatori cand exista penurie de capital iar coruptia te poate afecta oricand. Sa nu mai zic de mentalitatea romaneasca privind modul de efectuare a platilor spre si dinspre furnizori, taxele spre fisc si facilitatile de la stat sunt dea dreptul descurajatoare. Exista un motiv bun pentru care avantul intreprinzator, in special in provincie, e curmat abrupt.
Isobel a zis
Bai istetule,dar daca nu mai ai loc de munca,ce naiba sa mai faci?Sa raman sa dau cu matura si sa nu am bani pentru un trai decent, doar din patriotism?
Cosmin a zis
Patriotism pe 2000 del lei eu nu fac.Taxe,impozite,mancare,combustibil toate au pretul din VEST,prefer sa imi cumpar o casa in Italia,nu ma voi mai intoarce niciodata acasa,nici mort.