• în plin sezon al virozelor și gripelor, secția de Boli Contagioase este plină de oameni bolnavi de hepatită • deoarece secția de profil pentru copii este în renovare, copiii și adulții bolnavi de hepatită sînt ținuți la un loc • pentru că de la zi la zi sînt tot mai multe cazuri, adulții cu alte afecțiuni sînt triați serios înainte de internare
Jumătate din paturile secției de Boli Contagioase din Spitalul Județean sînt ocupate de bolnavi internați cu diagnosticul de hepatită. Numai ieri au ajuns în spital cinci minori din zona rurală a județului, care s-au alăturat altor 25 de bolnavi deja internați. Dintre cei 30 de pacienți tratați pentru hepatită, jumătate sînt adulți și jumătate copii. Minorii sînt tratați în aceeași secție cu adulții, deoarece pavilionul pentru minori se află în renovare. În această situație, cadrelor medicale din secția Contagioase-adulți nu le rămîne decît să reducă pe cît posibil internările în cazul celor cu alte afecțiuni, pentru că, altfel, la ritmul în care apar cazurile de hepatită, bolnavii ar risca să nu mai aibă loc în paturi. „Acum internăm strict enterocolitele, sindroamele febrile și meningitele, iar pe bolnavii cu alte afecțiuni îi dirijăm către secțiile de Medicală. Pentru luna decembrie este un număr destul de mare al bolnavilor internați cu hepatită, știut fiind că aceasta este o boală a sezonului cald. Cum perioada de incubație a virusului hepatitei este de două luni, putem deduce că bolnavii care sînt internați acum s-au contaminat în vară. O explicație a numărului continuu de îmbolnăviri este și faptul că anul acesta este considerat un an de vîrf epidemic”, ne-a declarat doctorița Valerica Stan, șefa secției de Boli Contagioase-adulți. Specialiștii infecționiști spun că îmbolnăvirile de hepatită ar fi putut fi evitate de mulți dintre băcăuani, dacă s-ar fi vaccinat atît împotriva hepatitei A, cît și a celei cu virus B. „De ani de zile există pe piață vaccinuri separate împotriva hepatitei A și a celei de tip B, dar și un singur vaccin pentru ambele tipuri de viruși. Vaccinurile dau o imunitate împotriva bolilor pentru zece ani. Am avut foarte mulți pacienți care abia atunci cînd au fost internați au auzit că există astfel de vaccinuri și au spus că, dacă știau, se puneau la adăpost de mult”, a adăugat doctorița Stan.
Săptămîna trecută, în județul Bacău au fost internați 39 de bolnavi suspecți de hepatită, 28 dintre aceștia fiind copii și tineri cu vîrste între 5 și 19 ani. Aceștia și toți pacienții internați în ultimele trei zile s-au alăturat celor 200 de bolnavi din luna noiembrie care așteaptă și acum să primească confirmarea tipului de virus pe care l-au contactat. Singurul laborator din rețeaua sanitară de stat autorizat pentru aceste analize, cel al Direcției de Sănătate Publică, nu a primit încă trusele necesare de la Ministerul Sănătății și Familiei (MS). Criza truselor pentru depistarea virușilor care declanșează hepatita a apărut la începutul lunii noiembrie, cînd MSF a interzis direcțiilor de sănătate să mai facă licitații locale, întrucît oficialii din sistemul sanitar au decis să organizeze licitații naționale, în primul rînd pentru a reduce cheltuielile. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns