Tot mai multi apicultori dintre cei cu mai putina experienta s-au adresat, in ultimele zile Asociatiei Crescatorilor de Albine din judetul Bacau, speriati de vremea rea, de caderile masive de zapada. Ei si-au vazut stupii acoperiti de nea si au solicitat informatii despre modul in care ar trebui sa actioneze in asemenea conditii.
„Zapada cazuta masiv peste stupi – ne-a declarat presedintele asociatiei, Dan Tilici – nu este intotdeauna un pericol pentru stupi. Pericolul poate aparea dupa ce zapada prinde o crusta. Atunci trebuie sa-si faca griji apicultorii si sa se apuce sa dea zapada de la urdinis. Dar, pina atunci trebuie lasata acolo, pentru ca ea protejeaza stupii de pitigoi, de alte pasari si animale, chiar de soareci, daca acestia nu cumva au apucat sa intre in stupi. Daca au apucat, acolo traiesc precum boierii!”.
Dan Tilici spune ca a avut o experienta interesanta, cu ani in urma, cind a trebuit sa duca in Tunisia circa 1.000 de familii de albine. „Era prin luna noiembrie, dar venise iarna, cazuse o zapada de circa 40 de centimetri maxim 48 de ore – ne-a spus presedintele asociatiei bacauane. Printre stupi, zapada era pina deasupra capacului. Dar nu a fost nicio problema, nu a murit nicio albina. E drept, atunci, pina in decembrie, s-a topit zapada, dar eu cred ca si acum poate fi acelasi lucru”.
Specialistii spun ca la venirea iernii albinele se inchid in stup. Nu e insa vorba de o hibernare. Albinele se string ghem in jurul matcii, care nu mai depune oua. Ele se incalzesc batind marunt din aripi, astfel ca pina si in zilele cele mai friguroase temperatura in stup e pastrata in jurul valorii de 33 de grade Celsius. Iarna, mierea strinsa devine o hrana valoroasa. (Petru DONE)
Lasă un răspuns