Lumea vorbeste tot mai insistent, in ultimul timp, despre apusa era a petrolului, care este pe terminate. Intreprinderile din domeniu, in special cele de foraj, si-au restrins activitatea si au trimis oamenii acasa. La Moinesti, insa, compania Hidraulic, infiintata in anul 2002, sapa sonda dupa sonda, pentru beneficiari de orice talie, iar sigla ei (in care litera „A” este reprezentata, stilizat, prin doua triunghiuri isoscele, simbolizind fie turlele de sonda, fie brazii printre care vezi adeseori sonde) a devenit aproape omniprezenta in Cimpia de Sud-Est si pe colinele de linga Galati. Anul acesta, Hidraulic a sapat tot atitea sonde cit si in 2008, iar in Topul firmelor a ocupat locul al treilea pe tara si primul loc in judet.
De circa trei ani, cimpul de sonde de la Oprisenesti, de linga Ianca, nu mai are liniste de torsul motoarelor de la instalatiile societatii Hidraulic din Moinesti. Una dintre cele trei instalatii ale moinestenilor, de 200 de tone-forta, are marca Drillmec si a fost inaugurata anul trecut. Dotata cu top-drive si pompe triplex, instalatia, aflata acum la a opta mutare pe un amplasament, poate satisface toate cerintele actuale pe piata lucrarilor de foraj. Am revazut-o la lucru, alaturi de suratele ei, acum citeva zile, impreuna cu Radu Apostu, presedinte-director general al companiei, si cu Ion Condrea, directorul mecano-energetic.
O zi la sonde conteaza mult
Societatea Hidraulic are, la Oprisenesti trei instalatii in foraj. A patra foreaza pe colinele de la Schela, in comuna Independenta, din judetul Galati. Alte formatii de lucru, cu echipamentele de care au nevoie, se afla pe la Urziceni si in alte puncte de lucru, pentru reparatii capitale la sonde si puneri in productie, pentru lucrari de intretinere si reparatii a instalatiilor, pentru probe de productie. Activitatea firmei s-a diversificat, iar pe linga foraj si intretinere executa si lucrari de amenajare de drumuri de acces, de platforme pentru sonde, de linii electrice si lucrari de protectie a mediului. „Lucram, acum – spune presedintele Radu Apostu -, cu sapte formatii de lucru: patru pe foraj si trei pe reparatii capitale. La Oprisenesti sint trei sonde pe aceeasi locatie, amplasate din 15 in 15 metri. O sonda dureaza, cu tot cu foraj, montat si demontat, cam 30 de zile. Tot ce am lucrat anul acesta a fost terminat cu citeva zile mai devreme, iar la noi o zi conteaza mult. Cu instalatia Drillmec am terminat lucrarea de la Tepes Voda, linga Braila, cu 11 zile avans”.
Caracatita galbena pentru preventie
Oprisenesti este una dintre cele mai cunoscute zone petrolifere, exploatata de ani si ani. Sint foarte multe sonde sapate acolo, iar acum se lucreaza la innoirea lor. Sondele din Oprisenesti sint sapate la peste 1.600 de metri adincime. „Recordul nostru de zona – spune Ion Condrea – a fost de 430 de metri pe zi. Dar, in general, avansarile sint intre 200 si 300 de metri zilnic. Depinde de operatiile care se fac, de investigatii etc. Zona aceasta este, insa, buna din punctul nostru de vedere, nu este ca o zona de munte, cu foarte multe complicatii”. Cind am ajuns noi la Oprisenesti, la prima sonda tocmai s-a tubat prima coloana si se monta instalatia de prevenire, prin care se controleaza ce se intimpla in put. Arata ca un cap de scafandru urias sau de caracatita galbena, impresionanta. Nu m-am putut opri sa nu intreb cum lucreaza. „Instalatia – m-a lamurit Radu Apostu – se poate inchide total sau pe garnitura de foraj, prin ea se poate pompa fluid pentru a se omori sonda etc. Aceasta instalatie este obligatoriu de montat, pentru a avea controlul sondei. Prima coloana se tubeaza (coloana de ancorat), pina la 200 – 300 de metri, in functie de zona, dupa care se monteaza instalatia de prevenire. Dupa instalatia de prevenire nu se mai tubeaza. Pina la 1.600 de metri va fi gaura libera. Tubajul se face ulterior”.
Campusul de linga cluster
Prima sonda de la Oprisenesti avea circa o saptamina de cind a fost inceputa. Acum, cind scriu, ma si gindesc sa nu fi fost cumva incheiata, atit de repede se avanseaza in adinc. Saparea se face dirijat, in directii diferite, sa nu se intersecteze sondele din cluster. Presedintele Apostu pronunta cuvintul „cluster” ca si cum l-am fi invatat in abecedare, ca si cuvintul „camp”, de la „campus”, adica locul special amenajat in care sondorii isi duc traiul zilnic in cele doua saptamini, care le este si casa si masa. Iar „cluster” vrea sa insemne un ansamblu de cite trei-patru locatii, cite se sapa intr-un perimetru, pentru economie de teren si de resurse de lucru. Sondorii colaboreaza aici cu specialistii de la firma de dirijare a sondelor, cu geologii si cu reprezentantii beneficiarului. Ultimii viziteaza des locatiile, prin supervizori, care urmaresc aplicarea proiectului tehnic, dificultatile care apar. Sondele sint de injectie si de exploatare. Prin sonda de injectie, de exemplu, la 1.760 de metri, cel care o exploataeaza va injecta, de obicei, apa de zacamint, care impinge petrolul in sondele de exploatare. Ultimile vor trage, harnice, titeiul din pamint si il vor trimite in rezervoare. Sondele sint actionate electric, in baza unor generatoare proprii Diesel electrice, deci sint independente electric. Instalatia care sapa sonda de injectie – am aflat – este de fabricatie romaneasca, care acum nu se mai produce, insa. „Sint performante, pacat ca nu se mai fabrica” – spun sondorii.
Oamenii, la mare pret
Lucrul la sondele din cimpie se incheie repede. Nu e ca la munte, cu probleme, cu sonde catarate pe coaste abrupte. Ce va fi la anul? „Anul 2010 – spune presedintele companiei – nu este conturat din acest punct de vedere. Anul acesta am sapat aproape 30 de sonde. In Oprisenesti, la iesirea de aici spre Braila, in Indepeandenta – Galati. Criza economica isi spune cuvintul, dar noi trebuie sa pastram cadrul de organizare neschimbat, mai ales pentru ca oamenii buni, calificati, se gasesc greu pentru munca la sonda”. Hidraulic a pornit la drum, in 2002, cu numai 30 de oameni, iar acum are peste 250. Pentru pastrarea unor standarde profesionale ridicate, intreg personalul este inclus intr-un program de formare profesionala. Pe seful de sonda Iulian Duta l-am cunoscut pe locatia din satul Schela (Independenta). Are ani buni de lucru la sonde in spate. Este din Cimpina, dar a batut, cu sondele, toata tara. Acum se afla, cum se spune, la pensie, insa nu s-a putut lasa de meserie, pentru ca nu are nici 60 de ani si nu poate sta acasa. Iar compania Hidraulic a fost cea mai buna oportunitate.
Bulgarea Grigore a zis
sunt ing foraj -extractie .ma intereseaza oferta locurilor de munca di compania dv .
popa radu a zis
Firma de foraj HIDRAULIC MOINESTI este o companie foarte serioasa.Stiu ca am lucrat acolo.