În zilelea nostre toţi suntem afectaţi de stres. Avem dureri de cap, astm, diabet zaharat, mâncăm excesiv, fumăm sau consumăm alcool, suferim de insomnie, anxietate, depresie, oboseală ori nu ne mai putem concentra cum trebuie. Acestea sunt doar câteva dintre efectele stresului asupra organismului şi stării noastre mentale. Stresul, aşa cum este definit de H.Selye, este “orice răspuns al organismului consecutiv oricărei cereri sau solicitări exercitate asupra acestui organism”. J.Delay vobeşte despre “o stare de tensiune acută a organismului obligat să-şi mobilizeze apărările pentru a face faţă unei situaţii ameninţătoare”.
Există numeroşi stresori care pot afecta persoana. Unii sunt actuali, iar alţii din istoria de viaţă a individului. Printre aceşti stresori putem enumera: stresori legaţi de sănătatea fizică, stresori legaţi de cămin şi vecinătate, stresori financiari, stresori la locul de muncă, stresori legaţi de partener/soţ, stresori legaţi de copii sau de familia extinsă sau cei legaţi de prieteni.
La ora actuală se ştie că stresul nu provine neapărat ca urmare a unui eveniment major de viaţă. Chiar şi evenimentele nesemnificative, cum ar fi pierderea autobuzului, vremea rea de afară, o răceală, pot fi stresante.
Ce facem pentru a reduce şi preveni apariţia efectelor stresului?
Hipnoterapia este una dintre abordările psihoterapeutice cu rezultate foarte bune în cazul stresului. Prin intermediul hipnozei clinice, psihoterapeutul asistă pacientul în evaluarea realistă a stresului cotidian, îl ajută să recunoască experienţele frumoase din viaţa sa şi să creeze şi altele noi. Utilizând în timpul hipnozei relaxarea, tehnicile pentru creşterea stimei de sine şi cele pentru accesarea resurselor de vindecare inconştiente, pacientul va face faţă evenimentelor stresante mult mai uşor.
Fiecare persoană are resursele necesare pentru schimbare, iar hipnoza este instrumentul care ne ajută să accesăm aceste resurse inconştiente. În managementul stresului, metodele hipnoterapeutice cel mai des folosite sunt: relaxarea, întărirea eului, utilizarea metaforelor şi a poveştilor terapeutice ori imaginarea unui loc plăcut. Utilizarea relaxării este o metodă simplă şi valoroasă pentru managementul stresului şi anxietăţii, iar pacienţii o pot învăţa uşor şi o pot folosi zilnic. Cum mulţi oameni stresaţi se simt neajutoraţi, lipsiţi de speranţă şi au sentimentul că nu îşi pot conduce viaţa aşa cum doresc, întărirea eului este foarte importantă deoarece îi ajută să se simtă puternici şi să realizeze că pot face faţă provocărilor apărute de-a lungul timpului. Pot fi însoţiţi să îşi amintească evenimente asemănătoare sau chiar mai grele din trecut, când s-au descurcat foarte bine şi au reuşit să depăşească momentul cu succes. Metaforele folosite în hipnoterapie ajută pacientul să dea un sens nou problemelor sale, să privească dintr-o altă perspectivă dificultăţile cu care se confruntă. Încurajează pacientul să-şi utilizeze imaginaţia şi să facă asociaţii ce vor permite trecerea de la problemă la soluţie. Nu psihologul găseşte rezolvarea problemei, ci pacientul, cu ajutorul psihoterapiei, va descoperi care este soluţia cea mai bună pentru problema sa.
Psihoterapeutul ajută pacientul să înlocuiască strategiile de adaptare ineficiente, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, consumul de droguri sau mâncatul în exces, şi să identifice stresorii pentru a-i putea gestiona mai bine. Pacientul este îndrumat să deprindă abilităţile necesare rezolvării de probleme, comunicării eficiente si descoperirii strategiilor de adaptare eficiente pentru a face faţa condiţiilor stresante din viaţa sa. Întalnirea pacientului cu psihoterapeutul, într-o atmosferă caldă, de susţinere, înţelegere şi lipsită de critică, facilitează procesul de relaxare, descărcare a problemelor şi încărcare cu energie pozitivă, încredere şi putere de a merge mai departe.
Vă aştept pentru mai multe informaţii pe site-ul meu: www.psihoterapiebacau.ro şi pe blog: blog.psihologiebacau.ro.
Sorina CHICUȘ
Psiholog clinician – psihoterapeut
www.psihoterapiebacau.ro
comment 1 a zis
Va multumesc ca raspundeti la aceasta afectiune numita stres. Stiinta marturiseste si identifica si ea adevarul.