Aproximativ 20 de persoane din patru județe ale Moldovei au fost condamnate la închisoare după ce au fost prinse furând energie electrică cu ajutorul unor instalații improvizate. Șase dintre ei sunt din județul Bacău u pentru faptele comise, băcăuanii au primit pedepse cuprinse între șase luni și șase ani de închisoare.
Ramona IONESCU
În ultimul an, instanțele de judecată au sancționat drastic furtul de energie electrică și folosirea instalațiilor clandestine în scopul racordării directe la rețea. Reprezentanții E.ON spun că cele mai multe furturi au fost descoperite în județele Iași, Bacău, Vaslui și Botoșani, în urma unor sesizări sau a unor controale prin sondaj, iar persoanele vinovate de aceste infracțiuni s-au ales cu dosare penale. Vinovații au fost trimiși în judecată, iar instanțele au decis pedepsirea autorilor cu închisoarea. Pedepsele variază între 6 luni și 6 ani de închisoare și sunt stabilite prin sentințe definitive și irevocabile sau prin sentințe în prima instanță. Cei care consumă fraudulos energie electrică trebuie să știe că furtul de energie este infracțiune și se sancționează conform Codului Penal. Deasemenea, intervențiile neautorizate și folosirea unor instalații improvizate pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante. „În ultimul an, instanțele de judecată au dat sentințe cu închisoare în 16 dosare penale, pentru aproximativ 20 de persoane, care furau energie electrică sau foloseau instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea. Astfel de situații sunt descoperite frecvent pentru că un consum fraudulos determină variații de tensiune și întreruperi ale alimentării cu energie, mai ales în situația în care capacitatea rețelei de distribuție este depășită”, a declarat Sorin Munteanu, purtător de cuvânt la E.ON.
Consum fraudulos
De regulă, capacitatea rețelelor electrice este calculată astfel încât să furnizeze energie la parametri de calitate tuturor consumatorilor racordați legal. Acest calcul poate fi efectuat doar în baza consumului cunoscut de energie electrică, nu și a celui fraudulos. „În Bacău am identificat mai multe cazuri de furt. Până în prezent, instanțele de judecată au dat sentințe cu închisoare în șase dosare penale”, a adăugat Sorin Munteanu. Cele mai multe cazuri de furt de curent au fost semnalate în mediul rural, însă, astfel de situații sunt întâlnite frecvent și în orașe. De exemplu, pe strada Castanilor din municipiul Bacău, locatarii care stau la blocul nr. 7, scara E (20 de apartamente) trebuie să plătească câte 80 lei de familie doar pentru lumina consumată pe casa scării. Oamenii spun că cineva fură energie de pe casa scării, au făcut sesizări cu privire la un posibil caz de furt, însă, nu a venit nicio echipă să verifice sau să identifice cauza consumului nejustificat de pe casa scării. Cu toate acestea, reprezentanții E.ON spun că băcăuanii pot sesiza cazurile de furt de energie la E.ON Moldova Distribuție sunând la numărul de telefon 0800 800 929.
Lasă un răspuns